Frissen Fejérből

2021.12.21. 07:20

Egész Mezőszilas összefogott, mindenki kivette a részét a közösségi adventből

A helybéli fiatalokból álló faluvédő egyesület idén rendezte meg először adventi programsorozatát.

Majer Tamás

Az Enyingi Tinódis Fúvósok ünnepi koncertje advent negyedik vasárnapján

Forrás: Varga Hanna

– Advent egy különleges időszak, mely a várakozásról, a készülődésről szól. Ezek az érzések, gondolatok adják meg az ünnep hangulatának igazi voltát. Az utolsó vasárnapon az adventi koszorún égő négy gyertya fényessége már csak egy apró lépésre van a karácsony üdítő ragyogásától. Ebben az időszakban a kinti zord hideg ellenére a lelkünkbe melegség költözik, melyet a bennünket körülvevő szeretteink iránt érzelmek táplálnak. Az adventi időszak és a karácsony az egyik leghálásabb időszak, ilyenkor talán mindenki egy kicsit jobban tud szeretni, és a szeretet egy igen hálás ajándék, hisz minél többet adunk belőle a környezetünknek, annál többet kap az ember vissza – e szavakkal zárta beszédét az adventi időszak utolsó vasárnapján rendezett ünnepségen Varga Bianka történész, régész, aki a szilasi helytörténet kutatása mellett tevékeny a jelen időben zajló közösségi életben is. 

A Mezőszilasi Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület idén rendezte meg először adventi programsorozatát. Az újonnan kialakított piactéren zajlottak az események. A négy vasárnap során helyi és szomszédos községekből érkeztek zenészek, énekesek, hogy ünnepi koncertekkel örvendeztessék meg a térre látogató közönséget. 

 

A negyedik vasárnapon Varga Bianka mellett a község katolikus plébánosa, Tóth András atya beszélt az ünnepről. A karácsonyváró zenéről az Enyingi Tinódis Fúvósok nevű zenekar gondoskodott. 

 

– A különféle nemzetek karácsonyi dallamai igazán méltó befejezésül szolgáltak egy olyan programsorozatnak, amelyért egy közösség dolgozott együtt, hogy az áldott ünnepre való várakozás igazi ünnep legyen – mondta el lapunknak Varga Bianka. – A négy hét során helyi fiatalokból alakult egyesületünk számos önzetlen segítséget kapott a község lakóitól – tette még hozzá. Elmondta, nemcsak a díszítésben működtek közre sokan, hanem a vasárnapi szeretetvendégségek érdekében is. Az adventi gyertyagyújtásokra érkezőket minden alkalommal forró itallal és süteményekkel várták a szervezők. 

A négy vasárnapi eseményt tettel és hozzáadott értékkel magánszemélyek és szervezetek is támogatták, köztük az önkormányzat, a helyi polgárőrség tagjai és az idősek otthona, a mezőszilasi református és katolikus egyház képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában