Sokan itt töltik a karácsonyt is

2021.12.24. 15:30

A velencei otthon, amely kezet nyújt

„Ebben a házban ilyenek vagyunk, néha hibázunk, elnézést kérünk, sokat nevetünk, megöleljük egymást, megbocsátunk, ha nehéz is, hangoskodunk, türelmesek vagyunk, szeretünk.”

Déri Brenda

A velencei gyermekotthon egyik ajtaján olvasható a szívhez szóló üzenet

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fentebb idézet szöveget a velencei gyermekotthon egyik ajtaján olvastam. Bár itt élek, mégis csak az elmúlt időszakban értesültem arról, hogy a településen, nem is olyan messze tőlem van egy otthon, benne harminckét gyermekkel. Az utcába kanyarodva, szokásosan a GPS-em bújva és egyben szidva, hogy ismét ­rossz címre irányított, szememmel kerestem az otthont, amelyet eltakartak előlem a fák. „El fogok késni, megint eltévedtem, rossz címre jöttem” – ezek a gondolatok cikáztak a fejemben a kocsiban ülve, amikor pár percen belül már a harmadik gyerek sétált el előttem. Ekkor éreztem, lecsillapodott bennem a pánik, mert tudtam, jó helyen vagyok. Az épületbe beérve, meglehet, a délutáni órák miatt, meglepetésemre nem gyerekzsivaj fogadott. Majd beljebb térve már jól hallottam, amit kerestem. Éppen a karácsonyi műsorra tanulták a dalokat. Érdekes érzés kerített hatalmába, egyrészről olyan volt, mintha visszatértem volna az általános iskolába, másrészről ezt igencsak megtörte az a családias hangulat, amely a felső szinten várt.

Az otthon vezetőjétől, Ascher­mann Gabriellától megtudtuk, hogy 7 évestől egészen a 19 évesig vannak itt gyerekek, akik nap mint nap az otthonban kelnek és fekszenek.

– A gyermekek zöme itt fogja az otthonban tölteni a karácsonyt. Sajnos kevesen vannak azok, akik haza tudnak látogatni akár rövidebb, akár hosszabb időre. Ennek különböző okai vannak, ez lehet árvaság vagy azért, mert a családnak nem olyan az élethelyzete, hogy tudja fogadni a gyermeket. Nálunk a 32 főből 10 tud hazamenni az ünnepekre – mondja az intézményvezető. A karácsonyi szokásaik után érdeklődve elmesélte, hogyan zajlanak az előkészületek, az ajándékozás és az ünneplés. Az elmúlt években vezették be, hogy egy karácsonyt megelőző napon, amikor még minden gyermek az otthonban van, tartják az ajándékozást és a közös ünneplést.

– A kollégáimmal mindig törekszünk arra, hogy meglepetést okozzunk a gyerekeknek. Így a fő karácsonyfát – mert többet is elhelyeztek az otthonban – mi díszítjük fel, amelyet aztán körberakunk ajándékokkal, kidekoráljuk a helyiséget, és a gyerekek már csak akkor jöhetnek be, amikor minden készen áll. Ajándékozunk, ilyenkor adják elő a műsoraikat, majd szenteste van egy nagyobb karácsonyi vacsora, természetesen az elmaradhatatlan ünnepi fogásokkal. December 24-re és 25-re nem szoktunk programokat szervezni, mert az egyik támogatónk által ilyenkor lehetőségünk van elmenni színházba vagy egyéb helyre. A téli szünetre pedig kirándulásokkal készülünk nekik – mondja.

Mint megtudtuk, ez az adventi időszak azért is más számukra, mert a legtöbb adományozó fél ilyenkor keresi meg őket. A civil személyeken túl három nagyobb szervezet folyamatos támogatója az otthonnak, amelyek sok esetben a gyerekek személyes kívánságait is teljesítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában