Frissen Fejérből

2021.12.10. 07:30

A fiatalok központja épülhet meg Sukorón

A település külterületén, állami ingatlanokon épülhet meg a jövőben a Fiatalokért Központ. A beruházás részleteiről még az önkormányzat sem tud, egyelőre annyi ismert, amit a Magyar Közlönyben a kormányhatározat indikál: a kormány támogatja a part menti terveket.

S. Töttő Rita

Fiataloknak szóló rendezvényekről is szó lehet

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

December 3-án jelent meg a Magyar Közlönyben egy, a Velencei-tó térségét érintő terv megvalósítási szándéka, melyre Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos hívta fel a figyelmet. A közlönyben részletezett terveknél többet azonban még nem tudni. A kormányrendelet szerint Fiatalokért Központot hoznak létre Sukoró külterületén, a part menti szakaszokon. „A kormány egyetért a Fiatalokért Központ kialakításához szükséges intézkedésekkel, továbbá hogy a kiegyensúlyozott, integrált és arányos területi fejlődés érdekében Sukoró község külterületének Velencei-tóval érintett parti szakasza egységes területként legyen fejlesztve” – áll a rendeletben.

A rendelet sejteti a későbbi célokat is, az áll benne: a kormány egyetért azzal, hogy központi költségvetési forrásból nyújtott támogatásból a meghatározott állami ingatlanokon zenei fesztiválokat és egyéb helyi érdekeltségű rendezvényeket szervezzenek. A Fiatalokért Központ kialakítása beruházás előkészítésének kormányzati felelőseként a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert jelöli ki, az innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával. A központ kialakításának előkészítésére és megvalósítására pedig a beruházási ügynökséget jelöli ki. A kapcsolódó közmű- és útfejlesztést a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossal együttműködve a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács valósítja meg legkésőbb 2022. december 31-ig. A közmű- és infrastruktúra-fejlesztésre a 2021-es központi költségvetésből 677 és fél millió forintot, a 2022-es költségvetésből 312 millió forintot különítenek el. A központ létrehozásának előkészítési fázisaira pedig több mint 210 millió forintot szán a kormány.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) régi vágya valósulhat meg a Fiatalokért Központ létrehozásával. A napokban megjelent kormányrendelet szerint ugyanis a beruházás megvalósulását követően az ingóságok a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány tulajdonába kerülnek. Az ingatlan működtetéséért pedig az EFOTT lesz a felelős, köreikbe kerül ugyanis az ingatlan használati joga. Budai Marcell, a HÖOK kommunikációsa lapunknak elmondta: régi hiátust pótol a központ megvalósulása.

– Évekkel ezelőtt jeleztük már több alkalommal is a kormánynak, hogy szükségünk volna egy olyan területre, ahol szakmai konferenciákat, fiataloknak szóló nagyobb rendezvényeket tudunk szervezni, megfizethető áron.

Ezzel a kormányhatározattal pedig a kormány is az álmok megvalósítása mellé állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában