Frissen Fejérből

2021.11.09. 20:00

Széchenyi-leszármazottak találkoztak a fehérvárcsurgói tározónál

A horgászatot halászléfőzéssel koronázták meg a hétvégén a „legnagyobb magyar” leszármazottai a víztározónál.

Tihanyi Tamás

A Széchenyi Díj a Közügyekért alapítói, Varga Lajos, Széchenyi Tímea és Varga István a csurgói eseményen

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Miként került a Gróf Széchenyi Család Alapítvány Fehérvárcsurgóra? Természetesen a szenvedélyes horgászat az ok: az alapítvány elnöke, Széchenyi Tímea gróf Széchenyi István kisebbik bátyjának, Pálnak a leszármazottja. Az ő fia, Márk a horgászok nagy számát gyarapítja, márpedig neki egy alkalommal sikerült pergetve egy hetvenkilós harcsát kifognia a vízből. Ez az emlék pedig örökre megszerettette vele Fehérvárcsurgót és a tározót, amelynek egyedülálló a harcsaállománya. Így aztán megszületett az ötlet, amely mellé állt a vízterület horgászati hasznosítója, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége. A sorsolás sorrendjében huszonegy kétszemélyes csapat indult neki a víznek egy kétnapos pergető verseny keretében. Miközben a csónakos párosok „tapogatózva” keresték a vízben a rablóhalat, a parton megkezdődött a halászléfőző verseny, amely az alapítvány egyik aktuális találkozója volt.

Széchenyi-év gróf Széchenyi István 230. születésnapjára

– Hét éve létezik a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, s mára ez a tevékenység, az örökség őrzése és továbbadása nagyon fontos része lett az életünknek – mondta Széchenyi Tímea. – Járjuk az országot, és igyekszünk mindenütt jelen lenni. Széchenyi István egyenes ágú és egyetlen ma élő ükunokája, gróf Széchenyi Géza is Magyarországon él, együtt dolgozunk és szervezzük programjainkat. Egy ideje a korábbiaknál is jobban odafigyelünk az agráriumra és a vidékre, ezért szerveztük a csurgói eseményt. Az Agrár­minisztérium és az agrárminiszter fontos szakmai együttműködő partnerünk.

Az alapítvány igen rangos programok és díjak elindítója és gazdája, ezek sorában az egyik Székesfehérvárhoz kötődik, ahol idén ötödször adták át a Széchenyi Díj a Közügyekért elismeréseket a két másik alapító szervezettel, a Fehérvári Tűzoltók Egyesületével és a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató-Mentő Alapítvánnyal közösen. Országszerte több helyszínen rendezik meg a Széchenyi Focikupát, a sorozatnak Nagycenken lesz az utolsó állomása, de szerveztek a Dunán vízitúrát, a hétvégén Kecskeméten pedig egy gasztronómiai konferenciával egybekötött kiállítás és vásár kezdődik.

 

A Széchenyi Díj a Közügyekért alapítói, Varga Lajos, Széchenyi Tímea és Varga István a csurgói eseményen
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Gróf Széchenyi István 230. születésnapját ünnepeltük idén, ezért az alapítvány Széchenyi-évet hirdetett, felkértük az ország intézményeit, tartsanak velünk – folytatta Széchenyi Tímea. – Ez nagyon jól sikerült, mindenfelől értesítenek minket, hogy éppen milyen programot szerveztek a legnagyobb magyar tiszteletére.

A 2021. évi Stádium-díj átadója november 15-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében lesz, miután a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és az Akadémia közötti kapcsolat gróf Széchenyi István szelleméhez méltó módon rendeződött. A Stádium-díj pályázat a Kárpát-medence összes középiskolását megszólította, közös munkára kérték a fiatalokat, amelynek során a művészet, a tudomány és a közélet kategóriájában kértek tőlük és iskolájuktól jelölést, mert kíváncsiak voltak arra, hogy a magyar ifjúság mit gondol az országról, a nemzetéről. Most is lehet szavazni azokra a jelöltekre, akiket a diákság összeállított. Az Év Széchenyi Vállalkozása Díj pályázatában idén hatodszor az innováció, a társadalmi felelősségvállalás és a család kategóriájában nagy cégek és kis vállalkozások egyaránt jelen vannak. Augusztus végén negyedszer rendezték meg a Történelmi magyar családok emléknapját a Magyar Nemzeti Múzeumban.

– Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet arra a társadalmi rétegre, amely fontos szereplője volt és lesz a társadalomnak. Mátyás király óta a nemesség és az arisztokrácia az, amely ezt az országot felépítette, és akik ezt véghez vitték, megérdemelnek egy emléknapot. Mert jelen vagyunk, itt vagyunk, és közösen építjük a nemzetünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában