Frissen Fejérből

2021.11.12. 14:00

Jó hír: növelik a zöldidőket az egysávos hídnál Szabadbattyánban

Szabadbattyánban, a Nádor folyó hídja felől füttyszó hallatszik. Nem éppen helyeslő. Az egysávos híd miatt csúcsidőkben elképesztő a torlódás, mindkét irányban.

V. Varga József

A délutáni órák programját érintő módosítás esedékes

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Legutóbb olvasónk panaszában felvetette: az ideiglenes hídon már az egysávos szűkítés is bonyolulttá teszi a napi közlekedést, de a legutóbb bevezetett lámpavezérlés a reggeli és a délutáni órákban olyan dugókat okoz feleslegesen, amelyek mérsékelhetők lennének a forgalom napi alakulását tekintetbe vevő átgondoltabb vezérléssel. Magyarán: növeljék meg a zöldidőket!

– A szabadbattyáni terelőút jelzőlámpás forgalomirányításával kapcsolatban a vártnál kisebb forgalmi fennakadást tapasztalunk, és igyekszünk a közlekedők szempontjait szem előtt tartva a lehető legkisebb kellemetlenséget okozni a Nádor-csatorna feletti híd építésének ideje alatt – érkezett a válasz kérdéseinkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től.

A jelzőlámpa programja az első héten a közútkezelővel történt folyamatos felügyelet során szerzett tapasztalatok alapján, a közútkezelő javaslatára alakult ki – folytatta válaszát a NIF.

A délutáni órák programját érintő módosítás esedékes
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Amint megtudtuk a társaságtól: Szabadbattyánban, a Csíkvár téri jelzőlámpás csomópont közelsége sajnos jelentősen korlátozza az alkalmazható programozási lehetőségeket, és ez a program nem alakítható hatékonyan, mivel – többi között a terelő és alternatív útvonalakat használó forgalom miatt is – mind a négy ágból számottevő forgalom terheli.

– Az ideiglenes úton a terelés első hetétől kezdve a mai napig ugyanazon programok futnak, azokban változtatás nem történt, így a zöldidők sem csökkentek. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a terelőút jelzőlámpa programja a nap 24 órájából nem minden órában azonos.

– A jelzőlámpa üzemeltetőjével és a közútkezelővel folytatott egyeztetés alapján a héten a délutáni órák programját érintő módosítást végez a kivitelező, hosszabb zöldidőket biztosítva, mely talán valamelyest kedvezőbb áteresztést biztosít a Székesfehérvár felől érkező forgalom számára. Ugyanakkor szeretnénk megjegyezni, hogy a faluközpont lámpája által okozott, korábban is jellemző torlódások megjelenése az ideiglenes terelőút használata alatt is elkerülhetetlen, a torlódások azonban jelen helyzetben a terelőút lámpájánál jelentkeznek. A zöld jelzések hosszának, így az áteresztett gépjárművek számának korlátja, és egyben elsődleges közútkezelői szempont, hogy a meglévő jelzőlámpás csomópont és az ideiglenes terelőút jelzőlámpája között a forgalom a szükséges mértékben ki tudjon ürülni mindkét irányban, minden időpontban.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. arról is tájékoztatta lapunkat, hogy amint a helyszínen is nyomon követhető, a kerékpárút előkészítő munkái nagyrészt lezajlottak, a földmunkák a teljes szakaszon előrehaladott állapotban vannak, a szegély- és a pályaszerkezet-építések folyamatosan zajlanak. A hídépítések kapcsán a cölöpözési munkák a battyáni hidaknál lezajlottak, az alépítményi munkák vannak folyamatban. Azt is megtudtuk, hogy a fehérvári elkerülő út feletti felüljáró cölöpözési munkái tervezetten a héten befejeződnek, és ott is az alépítményi munkálatok következnek.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/olvasonk-szerint-leroviditettek-a-lampa-zold-idotartamait-szabadbattyanban-5433407/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában