Történelem

2021.11.30. 17:00

Fejér évfordulós emlékei november 30-án

Majer Tamás

Amikor még Fehérváron rúgta a labdát 

Fister Ferenccel, a székesfehérvári VT Vasas – a Videoton SC, illetve a Mol Fehérvár jogelődje – egykori játékosával, a hatvanas években a budapesti Vasassal nagy sikereket elérő balösszekötővel közölt rövid interjút az 1961. november 30-i Fejér Megyei Hírlap. A 80. születésnapját tavaly ünneplő Fister Ferenc 20 évesen így nyilatkozott magáról. – Azt mondták sokan, nem érdemes futballoznom, mert sovány, gyenge szervezetű vagyok, nem bírom majd végig „hajtani” a kilencven percet. Soha nem adtam ezekre a megjegyzésekre, tudtam, hogy szívós akarattal sok mindent elérhetek – mondta; s lám, igaza lett, magyar bajnok, válogatott labdarúgó vált belőle. 

Nehéz tél elé néztek 120 évvel ezelőtt 

A Székesfehérvár és Vidéke című újság 1901. november 30-i számának vezércikke hideg télre, ínséges időkre, veszélyes politikai fordulat lehetőségére figyelmeztette olvasóit. A szerző a cikke elején arról ejtett szót, hogy az 1901. esztendő sem felelt meg a hozzáfűzött reményeknek: – Gyenge volt a termés s a kereskedelmi és ipari pangás, ha ugyan még lehet, még magasabb fokra hágott, mint tavaly – írta, s hozzátette, nagy, az az évi nyáron tapasztaltnál is nagyobb munkanélküliség fenyeget a télen. Jótékonykodásra, az elesettek gyámolítására szólította fel a társadalmat. 

– S ha nem követünk el mindent a nyomor enyhítésére, még csak nem is szocziálistákká lesznek az ínségesek, hanem kommunistákká, akik előtt nincs se jog, se szentség, csak az éhség, a hideg, s a járvány mozgatja lázban égő lelküket. Tőlünk, a magyar társadalomtól függ, hogy elűzzük e rémet – írta. 

A görög nyelvű kultúra otthonává avanzsált 

A görög nyelvű kultúra ápolását felvállaló beloianniszi művelődési otthon avatásáról szóló tudósítással nyitott az 1971. november 30-i Fejér Megyei Hírlap. Az épületet társadalmi összefogással korszerűsítették. Az avatóünnepséget elillanó áramszünet zavarta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában