Frissen Fejérből

2021.11.16. 20:00

A Vadmadárkórház a gyógyítás mellett fontos feladatának tartja a szemléletformálást is

Idén ünnepli 25 éves fennállását a Székesfehérváron és Sukorón működő Vadmadárkórház. Az elmúlt évtizedekben hatalmas utat jártak be az alapítók, karöltve az önkéntesekkel és a támogatókkal.

Baráth Eszter

Berkényi Tamás és a megmentett gólyafiókák – a nyári hónapokban több a teendő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Vadmadárkórház 1996-ban kezdte meg működését, miután az állatkórházban Berkényi Tamás látta el a sérült és beteg madarak gyógyítását, később megalapította az önálló, erre a feladatra specializálódott intézményt. A kórházban végzett szakmai munka az elmúlt 25 évben elsősorban természetesen a madarak mentéséről szólt, mégis kiemelten fontos szerepet kapott a tanítás, a tapasztalatok átadása és a szemléletformálás.

- Ezt a szemléletformálást tükrözi a Vadmadárkórház Madármentés-Lélekmentés nevű programja is, ami azt mondja, a madármentés bemutatása, megismertetése, népszerűsítése egyfajta lélekmentés. A lélekmentés már nem a madárról szól, hanem az emberek hozzáállásáról és szemléletéről – emelte ki az egyik legfontosabb programjukat Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház megalapítója, fenntartója és ellátó orvosa. Az ilyen és ehhez hasonló programoknak köszönhetően, a tapasztalatok alapján, a civilek sokkal aktívabban vesznek részt a madármentésben, mint 25 évvel ezelőtt. Az állatorvos elmondta, az óriási változás nagyon jól látszik a beérkezett madarak számán is, hiszen a kezdetekkor 100 madár került hozzájuk, míg ez a szám ebben az évben már 1200 körül jár.

Berkényi Tamás és a megmentett gólyafiókák – a nyári hónapokban több a teendő
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Rendkívül jól mutatja ez az emberek kapcsolatát a természettel, a felelősségérzet növekedését, a mentés elfogadását. Azt gondolom, hogy a szemlélet nagyon sokat változott jó irányba – emelte ki Berkényi Tamás. Hozzátette, úgy gondolja, sokat javult az állatvédelmi szemlélet is, ami szintén része ennek a fejlődésnek. – Minden visszavezethető arra, hogy az ember nem igazán tudja a helyét a természetben. Ezen lehet javítani, ha az ember megérti, hogy több felelősséggel tartozik a környezet iránt. Szerintem ebben a Vadmadárkórház egy kis szerepet tud vállalni. Azt gondolom, hogy ilyen tevékenységre és ilyen intézményekre szükség van – hangsúlyozta a fenntartó. Berkényi Tamás elmondta, hogy a hosszú évek alatt szerzett tapasztalat azt mutatja, a gyerekek esetében inkább a szemlélet megtartásán van a hangsúly, mint annak formálásán, hiszen az ő hozzáállásuk megfelelő. Éppen ezért számos olyan programot tartanak, amelyek kifejezetten a gyerekeket célozzák meg.

- A Vadmadárkórház egyik legfontosabb programjainak tartom azokat is, amikor a sérült gyerekekkel foglalkozunk. Nagyon nagy szerepe van az állatnak mint terápiás eszköznek. Azt gondolom, egy középsúlyos értelmi zavarral élő esetében nem feltétlenül a szemléletformálás és a környezetvédelem jelentőségére való felhívás a cél – emelte ki az állatorvos a sokrétű tevékenységük listájáról az általa egyik legfontosabbnak tartottat. Hogy milyen madarak érkeznek a kórházba, meghatározza a térség, így nagyobb számban vannak a vízimadarak. Ugyanakkor mára elérték azt, hogy az ország számos pontjáról visznek hozzájuk segítségre szoruló szárnyast. A beérkezők száma közti különbség évszakonként jól látható, a legtöbb feladat a nyári hónapokban, a fiókaszezon idején jut a kórház dolgozóinak. A szakemberek mellett mára számos önkéntes segíti a munkát, akik a legkülönbözőbb feladatokat teljesítik az intézményben és azzal kapcsolatban. Fennállásuk 25 évében rengeteget tanultak és tanítottak. Berkényi Tamás elmondta, céljuk, hogy a jövőben is folytatni tudják azt a sokrétű munkát, amit eddig elkezdtek és felépítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában