Frissen Fejérből

2021.10.21. 07:15

Szüreti táncok, vidám felvonulók színesítették Ráckeresztúrt

A szüreti felvonulások több évtizedes történetében talán most táncoltak a legtöbben, mintegy ötven iskolás járta végig a falut.

Gajdó Ágnes

Színpompás, vidám forgatag: idén újra megtarthatták a szüreti felvonulást Ráckeresztúron

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat és a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola szülői munkaközössége szervezte meg a hagyományos szüreti felvonulást, ami tavaly a vírushelyzet miatt elmaradt. E több évtizedes szokás a település értéktárába is bekerült, ezért is külön öröm a helyieknek, hogy idén ismét több helyszínen táncoltak kicsik és nagyok. A bíró és bíróné szerepét Gajdó Tímea és Németh Kristóf vállalta.

Színpompás, vidám forgatag: idén újra megtarthatták a szüreti felvonulást Ráckeresztúron
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Az alsósok koreográfiája nagy sikert aratott, a táncot Jézsóné Vörös Szilvia pedagógus tanította be. A felsős diákok a régi időkből származó Ritka búza, ritka árpa, ritka rozs, valamint a Keresztúrra két úton kell bemenni kezdetű dalt énekelték, és a hagyományos táncot járták; őket Drozdikné Nagy Ágnes Tünde tanítónő készítette fel. A népes szemlélődő közönség tapssal jutalmazta a szüreti táncokat. Ebben az évben annyiban modernizálták a felvonulást, hogy nem lovas kocsik vitték a táncosokat, hanem egy különleges szállítóeszköz: gumikerekes kisvonat. Természetesen a betyárok keltette hangulat más, ám el kell fogadni, hogy egyre kevesebben tartanak lovat, és szinte nincs már kocsi sem. Kisvonattal pedig még úgysem láttak felvonulást a rác­keresztúriak, eljött hát ennek is az ideje.

A hagyomány nem felejtődik el. Minden évben eljön az a nap, amikor a „szüretisek” körbetáncolják a falut, s mosolyt csalnak az emberek arcára. A jókedvűen éneklő-táncoló fiatalok élettel töltik meg a település utcáit. Idén a szüreti bál elmaradt, ugyanis az iskolafelújítás miatt a tornaterem sem szabad, s gyakorlatilag nincs olyan helyszín, ahol bármiféle rendezvényt lehetne szervezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában