Frissen Fejérből

2021.10.04. 18:30

Leszállították a buszról a 83 éves, mozgássérült nénit

– 83 éves vagyok, de az életben nem aláztak meg ennyire – mondta keserűen lapunknak olvasónk, akit a sofőr leszállított a buszról: nem volt nála az igazolványa.

Házi Péter

Az idős asszony elbeszéléséből kemény, nehéz sors bontakozott ki. A fotó nem a történet szereplőjét ábrázolja Illusztráció: Shutterstock

Fotó: shutterstock

Olvasónk, nevezzük Magdi néniek, azon a bizonyos szeptember 21-ei napon hívást kapott, azonnal menjen a körzeti orvoshoz a műtétjéhez szükséges igazolásért.

– Gyorsan felkaptam magamra valamit, siettem, mert a rendelés fél 11-ig tartott csak. Otthon felejtettem a személyi igazolványomat, s amikor a Széchenyi úton a 24-esre fel szerettem volna szállni, a sofőr azonnal kérte. Ha ez nincs, akkor, mint mondta, igazoljam magam az útlevéllel, a jogosítványal, vagy fizessek 300 forintot. Nem volt nálam a pénztárcám sem, a zárójelentést mutattam, amin a születési dátumom is szerepel. Nem fogadta el, le kellett szálnom – mondta Magda.

– A gyakorlat azt igazolta eddig, hogy a magamfajta idős embereket nem igazoltatták az ellenőrök. Ha nyújtottuk is az igazolványunkat, mondták, hogy köszönik, nem kérik. Ez a viselkedés ránk nézve egyfajta tisztelet volt a korunkra nézve – válaszolt lapunk kérdésére az idős, egyébként mozgássérült igazolvánnyal is rendelkező, nehezen mozgó asszony.

– Azt is mondhatta volna a sofőr, hogy legközelebb hozzak magammal igazolványt, de most az egyszer felenged. De ennyi segítő szándék sem volt benne – fogalmazott olvasónk, akit éppen az eljárás maga háborított fel leginkább. Nem sokkal később egyébként szerencsére jött a 22-es busz, amely sofőrjének elpanaszolta, hogy éppen most szállították le. Erre ő udvariasan felengedte a buszra.

Magdi néni otthon sokáig csak sírt, de miután kissé megnyugodott, több volános telefonszámot is felhívott az ügyben, de mindenhol azt a választ kapta, a kérdés nem hozzájuk tartozik. Az egyik helyen annyit mondtak: A sofőr csak a munkáját végezte.

Miután információink szerint mostanában több idős emberrel is hasonló történt, lapunk megkereste a Volánusz kommunikációs osztályát. Arra voltunk kíváncsiak, milyen okmányokat fogadnak el a felszállóktól koruk igazolására, illetve tesznek-e méltányosságból engedményeket, például ha az illetőn „látszik”, hogy valóban idős, 80 év feletti? Azt is megkérdeztük, nem lehetne-e esetleg először figyelmeztetést alkalmazni, de felengedni az okmányt magukkal nem hozó idős embereket?

A Volánbusztól ezt a választ kaptuk: „A 65. életévüket betöltött utasaink díjmentes utazási jogosultságukat személyi igazolvánnyal vagy bármely más személyi azonosításra alkalmas okmány felmutatásával igazolhatják.”

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában