Frissen Fejérből

2021.10.05. 07:10

Két kerek évfordulót ünnepeltek az isztimériek

Az egyesület alapítását ünneplő helyi önkéntesek nem egyedül emelték poharukat a nagy nap emlékére: a német testvéregyesület tagjaival koccintottak.

Palocsai Jenő

A bodajki kegyhelyen is látogatást tettek az isztiméri önkéntesek, a vendéglátó családok és a krauchenweisi tűzoltó-delegáció

Fotó: önkormányzat

Tavaly volt, illetve lett volna a hivatalos, 140. évfordulója az isztiméri tűzoltó-egyesület alapításának, ám a pandémia miatt csak idén tudták megülni az ünnepet a Bakony melletti településen. Az örömöt nem tartották meg maguknak, hanem megosztották a testvértelepülésükről érkezett német tűzoltókkal. A Krauchenweisből érkező, kereken 150 éves múlttal rendelkező szervezet önkénteseit vacsorával várta a Nemes János tűzoltóparancsnok és Krausz Balázs elnök által vezetett Isztiméri Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, méghozzá a tűzoltó­szertárban.

A bodajki kegyhelyen is látogatást tettek az isztiméri önkéntesek, a vendéglátó családok és a krauchenweisi tűzoltó-delegáció
Fotó: önkormányzat

A találkozóhoz faültetés is társult. Gömbösné Rostaházi Judit, a község polgármestere elmondta: – Két olyan fát akartunk ültetni az óvoda udvarán, amit még az országfásítási program során nyertünk. Arra gondoltunk, hogy mindezt közösen tesszük, hogy valami maradandót alkossunk, ám a gondolatok találkoztak, ugyanis a vendégeink is egy fát hoztak magukkal meglepetés gyanánt. Miután végeztünk az óvodaudvarban, az ajándékba kapott ginkgo biloba, azaz páfrányfenyő fát, az élet fáját, az emlékparkban ültettük el.

A kultúrházban volt torta, virág és zászlószalag-átadás is. Mint megtudtuk, az eseményen tiszteletét tette a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke, Vabrik Zoltán és a Fehérvári Tűzoltó Egyesület részéről Koppán Viktor is. Az isztiméri csapat más programokkal is készült, így ellátogattak a bodajki kegyhelyhez, majd bevetették magukat a Móri bornapok forgatagába. Vasárnap a közös reggeli misét követően indult haza a delegáció Németországba.

 

A szoros kapcsolat még 1994-ben kezdődött. Akkor még csak a két önkormányzat között, ám szinte azonnal részese lett a két tűzoltó-alakulat a kapcsolatépítésnek, és azóta is motorjai ennek a barátságnak. A két egyesület tagjai nemcsak kerek évfordulók alkalmával találkoznak, hanem rendszeres és kölcsönös közöttük a kapcsolat. A polgármester elmondta: – Minden lehetséges alkalmat megragadnak, hogy meghívják a Krauchenweisben élő barátokat, és magyar delegáció is indul majd Németországba megismerkedni a helyi nevezetességekkel és persze a tűzoltás ottani szokásaival, feltételeivel. A németek ez alkalommal 11 fiatalt küldtek, két tapasztalt tűzoltó vezetése mellett, és éppen ezen fiatalok csoportja lesz majd a garancia a folytatásra, a közös múltat követő közös jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában