Frissen Fejérből

2021.10.13. 16:00

Interaktív rendezvényen ismerkedhettek meg a fehérvári Szent István technikum diákjai az agrárszakmával

A Hello Modern Agrárium! projekt keretében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatói és hallgatói színes programokkal adtak betekintést a 21. századi mezőgazdaság világába szerdán a székesfehérvári Szent István technikumban és szakképző iskolában. 

V. Varga József

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Rengeteg élményfókuszú, interaktív program szükséges ahhoz, hogy az okostelefonnal és állandó netkapcsolattal felnövő diákok felfigyeljenek az agráriumot elárasztó high-tech fejlesztésekre. Ha élményeik révén felismerik az innovációkban rejlő óriási potenciált, és rádöbbennek, hogy a mezőgazdaság már nem csupán sáros gumicsizmákról szól, akkor ők is cselekvő részesei kívánnak majd lenni a jövő mezőgazdaságának – mondta el lapunknak az agrárinnovációs roadshow-ról Farkas Alexandra, a MATE Médiaközpont tudománykommunikációs munkatársa.

A roadshow keretében a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola mintegy 200 diákja ismerhette meg, hogyan működik az elektromos halászgép, az öntöző drón és a 3D-nyomtató, milyen eszközökkel mérhető tetten az élelmiszerek hamisítása, milyen lenne egy igazán élhető táj vagy éppen milyen korszerű eszközök segítik manapság a növénytermesztést.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az élménynap további izgalmas programokat is kínált: VR-szemüveg használatával bárki egy virtuális gazdaságban találhatta magát, ahol több mezőgazdasági gép működését is ki lehetett próbálni, az Agrokaland kvízjáték pedig érdekes adatokkal, információkkal vezette be a fiatalokat napjaink mezőgazdasági fejlesztéseibe.

– Egyre többen ismerik fel, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés az elkövetkező évtizedekben minden bizonnyal az egyik legmeghatározóbb, az egész világ számára kiemelt stratégiai ágazat lesz, ezzel párhuzamosan pedig az agrárszakma presztízse is nőni fog. Az ilyen interaktív rendezvények révén ezt a biztos jövőképet a fiatal generáció is megláthatja – tette hozzá Farkas Alexandra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában