Frissen Fejérből

2021.10.01. 11:30

Éjszaka zárva tartanak a fehérvári játszóterek

Véget érhet a „nemzeti panelkocsmák” időszaka. A legutóbbi közgyűlési döntés értelmében éjszaka zárva tartanak a város játszóterei, így többé nem lehetnek bulihelyszínek.

Héjj Vivien

Bizonyos esetekben ennél durvább állapotok uralkodnak a játszótereken

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A korábban hosszasan vitatott közgyűlési javaslat témaköre ismét napirendre került: döntés született a játszóterek és a sportpályák használati rendjének szigorításáról. Véget érhet az éjszakai közterületi bulizás, szemetelés. Bezárnak a „nemzeti panelkocsmák”.

Az előzményeket tekintve: több mint egy éve került a közgyűlés elé a játszóterek használati rendjének szigorítása. Az ellenzéki politikusok által előterjesztett javaslatban arra kérték a városi közgyűlést, korlátozzák a játszóterek nyitvatartási idejét.

A javaslatban olvasható, a társasházi, paneles lakóövezetekben a saját kert hiánya, valamint a lakhatási körülmények miatt az éjszakai csend és rend biztosítása kiemelten fontos az ott lakó fehérváriak számára. Számos helybéli jelezte, hogy az épületek közvetlen közelében elhelyezkedő játszóterek éjszakai szórakozóhelyekké váltak, a lakók nem tudják felvenni a versenyt a hangoskodókkal, randalírozókkal. Az írásban kitértek arra is, a lakók zavarásán túl a játszótereket reggelre elborítja a bulizók által hátrahagyott szemét.

Korábbi felszólalásában Farkas László önkormányzati képviselő arról beszélt, a Palotavárosban két olyan pont is van – megfogalmazása szerint: „nemzeti panelkocsmák” –, ahol a dohányboltok előtti alkoholfogyasztás is problémát jelent. Hozzátette, naivitás lenne azt gondolni, hogy egy tábla kihelyezésével lényeges változást lehetne elérni.

A szóban forgó probléma fennállását az ominózus közgyűlésen Horváth Miklósné, Víziváros önkormányzati képviselője is megerősítette, az ő körzetében is visszatérő probléma a játszóterek bulihellyé alakulása. Mindezek mellett a lakossági fórumok alkalmával is rendszeresen visszatért a játszóterek rendjének kérdésköre.

Bizonyos esetekben ennél durvább állapotok uralkodnak a játszótereken
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bő egy évvel az imént fel­idézett előzmények után a legutóbbi közgyűlés alkalmával ismét napirendre került az aktualitásából nem veszítő téma. A határozati javaslatban olvasható, a házirend megállapítására azért van szükség, mert az utóbbi időben tapasztalható, hogy a létesítményeket esetenként az odalátogatók nem rendeltetésüknek megfelelően használják. Előfordul, hogy a kitelepített eszközöket megrongálják, továbbá a játszóterek, sportpályák környezetében élők nyugalmát zavarják.

Az üzemeltető által javasolt házirendet a közgyűlés elfogadta, és egyúttal a nyitvatartás korlátozásáról is döntés született: a város játszótereit kizárólag 6 és 22 óra között lehet használni. Az új házirendben egyebek mellett olvasható, hogy a játszótér területén tilos a dohányzás, alkoholfogyasztás, droghasználat. Egészségügyi okokból kutyát és bármilyen más állatot bevinni szintén tilos. A szabályzat arra is kitér, a játszótéri eszközöket, berendezéseket, növényzetet rongálók anyagi felelősséggel tartoznak az okozott kárért.

A téma kapcsán megkerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk, miként van lehetőség arra, hogy ténylegesen zárva legyenek a játszóterek, illetve milyen szankciókra számíthat az, aki a tiltás ellenére mégis a játszóteret választja az éjszakai kikapcsolódás helyszínéül. Arra is kíváncsiak voltunk, a város tervezi-e olyan szabadtéri közösségi hely kialakítását, ahol a fiatalok – és akár az idősebbek is – legális körülmények között, a városlakók nyugalmának megzavarása nélkül „bulizhatnak”. Válaszadás után írásunkat folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában