Frissen Fejérből

2021.09.05. 12:20

Vadhús ezerféleképpen: vadgasztronómiai fesztivál a Pákozdi Pagonyban

Közel háromszáz szakács és több ezer látogató érkezett szombaton a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál és Megyekorzó rendezvényére, amely az idei évben az „Egy a természettel” vadászati és természeti világkiállítás egyik kiemelkedő eseménye volt. Gasztronómiai bőségszaru volt ez a javából, ahol a vadhús felhasználhatóságának sokoldalúsága mellett a Kárpát-medence és a magyar erdők csodáit ismerhették meg a fogyasztók.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A bográcsokban rotyogó raguk, a roston sült vadhúsok és egyéb gasztrocsodák elkészítésének módjáról faggathatták a látogatók a szakácsokat, elleshettek új fogásokat a szombaton megrendezett 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon, melynek második alkalommal adott otthont a Pákozdi Pagony. Közel ötven főzőcsapat versengett a zsűri kegyeiért mesterművével, melyeket azonban a látogatók is megkóstolhattak. Éppen úgy, ahogy Kovács Lázár mesterszakács finomságait is.

A fesztiválon Majoros Gábor, a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületének elnöke, a Vadex vezérigazgatója köszöntötte a látogatókat, s elmondta: nem kis izgalommal készültek az ez évi fesztiválra, melynek szervezését már februárban elkezdték. – Kérdéses volt, vajon meg tudjuk-e tartani? Beleszól-e újra a világunkat, életünket a tavalyi évben felborító gyilkos járvány a program lebonyolításába? De örülök annak, hogy hazánk legnagyobb, a vadéletek készítését mesterfokon űző csapatok gasztronómiai találkozóját egy év kényszerű kihagyást követően újra meg tudtuk szervezni – fogalmazott s hozzátette: évente több mint 1500 tonna vadhús kerül feldolgozásra a soponyai vadhús feldolgozó üzemben. A magyar vadhús minősége nem csak a magyar vad és vadgazdálkodás jó hírét öregbíti, hanem országunk nemzetközi megbecsülését is emeli. A hazai vadhús-fogyasztás népszerűsítésében is kiemelt feladatokat vállalunk fel. Különös jelentőséggel bír ez a tevékenység most, abban a járvány sújtotta helyzetben, amikor a fő felvevő piacainkat bezárták, a nemzetközi turizmus az elmúlt évben leállt, nem csak Nyugat-Európában, de Magyarországon is. Feltett szándékunk, hogy nálunk is hétköznapi, alap élelmiszernek számítson a Kárpát-medence kiváló élőhelyein nevelkedett vadhús.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levélben köszöntötte a fesztivál résztvevőit, Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke pedig üdvözölte, hogy második alkalommal rendezték Sukorón a programot, majd kiemelte a Megyekorzót, amelyen a helyi termelők, kézművesek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pedig kiemelte: a Pákozdi Pagony pompás keretet ad egy ilyen rendezvénynek, s ehhez gratulált. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára és Kovács Zoltán az „Egy a természettel” vadászati és természeti világkiállítás kormánybiztosa pedig, a világkiállítás küszöbén, az annak 'előszobájának' tekinthető fesztiválról szólt, amelynek üzenete van: a magyar vadhús biztonságos, egészséges és széles körben fogyasztható, melynek megvan a helye a magyar gasztronómiában. A megnyitón Miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Lőrincz Attila, a Vadex vadfeldolgozási ágazati igazgatója. Majd pedig sajtótájékoztatón az Agrármarketing Centrum vadhús fogyasztását népszerűsítő kampányának indulását jelentették be. A fesztivál Vadgasztronómiai Nagydíját a Rapsberry nevű budapesti csapat nyerte, az Erdei Ételek Mestere elismerést pedig a Bakonyerdő csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában