Egyelőre várnak a haltelepítésekkel

2021.09.03. 14:00

Patthelyzet, nem javul érdemben a helyzet a Velencei-tónál

Nagyon sokan hiába fizették ki horgászengedélyeik és kikötői bérletük árát, hetek óta nem tudják használni csónakjaikat a Velencei-tónál. Egyelőre az időjárás sem könyörül, kevés az esős napok száma, mint ahogyan a mennyisége is.

Tihanyi Tamás

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének tájékoztatása szerint mivel az esztendő harmincnegyedik hetén mérséklődött a nagy meleg, a levegő és a víz hőmérséklete is jelentősen csökkent az előző hetekhez képest, átmenetileg kedvezően változott a helyzet a tónál. Így szinte teljesen leállt az augusztus közepén kezdődött halpusztulás folyamata, amit az alacsony vízállás, illetve az oxigénhiány okozott. Bozai Zsolt halőri csoportvezető arról számolt be, hogy a halak étvágya még nem követte ezt a pozitív változást, azóta is gyenge fogások születtek. Leginkább a pontyozók lehettek elégedettek, abból a fajból sikerült a legtöbbet szákba terelni, és akadt közöttük egy 7 kilogrammos példány is. A terület horgászati hasznosítója bejelentette, hogy az extrém alacsony vízállás miatt egyelőre kockázatos lenne még az állományukat növelni, így várhatóan az előzetes tervek szerint haltelepítésekre csak október hónapban kerülhet sor.

A Szúnyog-sziget csónakjai már hosszú ideje az iszapban fekszenek
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bíznak az őszben

Az eredetileg a Velencei-tó érdekében létesített két víztározó vízszintje szintén kritikusan alacsony Pátkán és Zámolyon, ahol a szakemberek abban bíznak, hogy az ősszel lehulló csapadék javuló tendenciát eredményez. Azonban egyelőre még a két vízterület vízének minősége rosszabb, mint a Velencei-tóé, s a teljes vízkészlet csak pár centiméter vízveszteségpótlást jelentene, a helyi élővilág veszélyeztetése mellett. Továbbra is az az elképzelés, hogy amennyiben azt a víz minősége engedi, szeptember végén a Zámolyi-víztározót lehalásszák majd, s vizét „elengedik” a Velencei-tóba.

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szeptember 2-án, csütörtökön 78 centimétert mutatott Agárdnál a vízmérce, amelynél – persze ez sovány vigasz – volt már alacsonyabb vízállás is: 1949 októberének végén 63 centin „állt” a tó. A másik szélsőségre 1963 márciusának második felében találunk példát, akkor 226 centiméteres volt a Velencei-tó szintje. Sajnos az időjárás előrejelzés csupán öt esős napot jósol egész szeptemberre a tó körzetében, illetve vízgyűjtő területén, ami kevés ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzet. Talán tévednek a jósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában