Frissen Fejérből

2021.09.25. 15:00

Hosszú várakozás után, de elkészült a közösségi ház és kulturális centrum Mányon

A Leimen-háznak nevezett német közösségi ház és kulturális centrum nem mindennapi történetéről szólt mindenki a pénteki avatón. Soltész Miklós államtitkár elmondta, összesen 190 millió forintot fordítottak az épületre.

Zsohár Melinda

Tánccal, muzsikával avatták fel a gyönyörű épületegyüttest

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Mány közepén az 1990-es évek óta áll a Leimen-háznak nevezett nemzetiségi közösségi ház, ennek második traktusa látványos módon épült fel. Egy régi épületben és az udvaron a múltidéző, helytörténeti emlékekkel teli rusztikus kisházban régi berendezés szól az elődök életéről. Leimen Németországban, Baden-Württemberg tartományban található kisváros, ide telepítették ki 1948-ban Mányról az elűzött svábokat. Egy ideig még szövögették a visszatérésükről az álmokat, aztán már nem, de amint ismét utazhattak, sokan megjelentek Mányon. Sírások, örömök, rokoni kapcsolatok felelevenítése nyomán hivatalosan is testvértelepülési szerződést kötött Leimen és Mány, az ottaniak anyagilag, eszközökkel, ajándékokkal támogatták az itthoniakat. Az elkészült Leimen-ház egyik része után azonban úgy döntött a mányi német nemzetiségi önkormányzat és a hagyományápoló közösség, hogy bővítik a házat, s 2003-ban elkezdték az építkezést. Hiába volt azonban minden jó szándék, lényegében 2020-ig megakadt az álom valóra váltása, félkészen, csupán tető alatt álltak a falak.

Tánccal, muzsikával avatták fel a gyönyörű épületegyüttest
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

És most a gyönyörű épület alsó traktusában koferenciaközpontot, továbbképzések, oktatásra, képzésre, tánctanításra alkalmas közösségi házat alakítottak ki, a legkorszerűb audiovizuális technikával. Az emeleten kis szállodai szobák találhatók, egy-egy olyan magyarországi településről elnevezve, ahol régen sokan, de leszármazottaik révén ma is élnek „Ungarndeutschok”. Az épületre 190 millió forintot fordítottak a hosszú évek alatt, a befejezéshez hozzájárult a magyar kormány, a németországi belügyminisztérium és Leimen városa.

Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt a mányiak kitartásáról és elkötelezettségéről. Fuchs János, a mányi német önkormányzat elnöke, Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, s Hajdu Ferenc kanonok, általános helynök, püspöki biztos történelmi és 20. századi perspektívában villantottak fel német nemzetiségieink életéből fontos mozzanatokat. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő levelét is felolvasták a muzsikával, tánccal záruló avatáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában