Frissen Fejérből

2021.09.21. 17:00

Harminc éve jutottak ki a sötét alagútból az enyingiek!

Valódi, természet adta barlang képére utalva, sötétségről és alagút végén nem látható, mégis ott lévő fényről szólt a jelenlévőkhöz Iván Géza lelkész a 30. Enyingi Török Bálint Napokat lezáró ünnepi istentiszteleten.

Majer Tamás

Ismét tanít, ismét nevel az iskola

Fotó: közösségi oldal

A református iskoláról is beszélt, amely több mint 300 éven keresztül működött, de aztán jött egy korszak a 20. században, amikor ez félbeszakadt.

– Nagyon sok mindent nagyon sok családtól elvettek, különösen Enyingen. A gyülekezettől is elvették az iskoláját. Egy olyan hosszú alagút kezdődött el, amely végén sokan nem látták a fényt – mondta.

Ismét tanít, ismét nevel az iskola
Fotó: közösségi oldal

– Erre a korra, a huszadik századnak erre a sötét időszakára – amely nem 1945-ben, nem is 1948-ban, nem is a szocializmussal kezdődött, hanem már előtte, a nácizmussal – csak a legidősebbek emlékeznek – mondta a lelkész, s a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola diákjaihoz szólva hozzátette, ezekről ők majd a történelemórákon tanulhatnak.

Nos, Iván Géza azért beszélt a múltról, hiszen különös időben szervezték meg anno először az enyingiek az első Enyingi Török Bálint Napokat, idén 30 éve. Akkor, amikor az enyingi gyülekezet éppen kijött abból az alagútból, amelynek végét nem látták azelőtt. Azóta már az iskolájuk is ismét tanít és nevel!

A hétvégén az alagútból való kiérkezés 30. évfordulóját ünnepelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában