Frissen Fejérből

2021.08.16. 17:30

Táncrandevú, koncertek és utcabál is volt az Úrhidai vigadalomban

A szabadtéri színpadon Bognár József polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt időszakban sokat tettek Úrhidáért. Elismeréseket is átnyújtott, s mellette Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének közreműködésével a focikupa és a főzőverseny díjait is átadta.

V. Varga József

Szabadidőpark – Veterán járművek seregszemléje – Gömbfejdobó, csülök parázson, ecset és fakanál

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A korábban általában három nap, az ismert körülmények miatt, most egy napra redukálódott, s az Úrhidai vigadalom nevet kapta a keresztségben. A programokat úgy válogatták össze, hogy mindenki kedvére valók legyenek. Nem hiányzott a felhozatalból a kispályás focivándorkupa, a csülökfesztivál névre hallgató össznépi főzőcske, a veterán autó és motor kiállítás, a tűzoltó bemutató, a tánctalálkozó, a népifajáték-udvar, a légvár, a mobil játszóház és a koncertek sora sem.

– Mindegy, hogy mit főzöl, csak csülök legyen, így határoztuk meg 2005-ben – elevenítette fel a kezdeteket az egyik ötletgazda, Pállai Zoltán, aki most a vendégeknek főzte a csülökpörköltet.

– Mi van a dobozban? – firtattam Nyakas Csaba iszkaszentgyörgyi veterán autóstól, és közben arra gondoltam, s fennhangon ki is mondtam, hogy Frank Herbert klasszikus Dűnéjének híres kérdésére a nem híresebb „Fájdalom!” válasszal szolgál majd. – Ennyire nem kell elrugaszkodnod a valóságtól – nevetett Csaba. – Egyszerűen bedugod jobbról és balról is a kezedet a rejtélyes dobozba, s belül, csupán tapintás által összepárosítod a csavarokat a kellő anyákkal… Természetesen időre!

Szabadidőpark – Veterán járművek seregszemléje – Gömbfejdobó, csülök parázson, ecset és fakanál
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Míg Orsi és párja, Zoli ezzel bíbelődött, Kati a hercig kis gömbfejet próbálta minél többször beledobni a quad-gumiba, hogy a tekergető és a karikadobó kihívásról ne is beszéljünk.

A Seuso Hegykör Egyesület három képviselője, Simon István, Varga Zsolt és Szentes János parázson sütötte a csülköt, s a hozzá való káposztát cserépedényben párolta ugyancsak „fatüzeléssel”. A Polyák István festő-grafikus vezette Úrhidai Alkotókör sóletet „alkotott” jóféle füstölt csülökkel, a bográcsfelelős, Kamilla az ecsetet most fakanálra váltotta.

Elismeréseket is átadtak

A képviselő-testület Úrhida Községért kitüntető címet adományozott Petőcz Ádámnak, a koronavírus járvány ideje alatt az idősek és a gyermekek ellátásában végzett kiemelkedő tevékenységéért, valamint Kossovics Andrásnak, a település közterületeinek rendezése és csinosítása érdekében végzett munkájáért. A faluvezető külön köszöntötte Mayer László helyettes esperes-plébánost pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából.

A főzőverseny zsűrije, Gál József és Mihály Csaba jó tanácsokkal is szolgált a csapatoknak. A csülökfesztivál első díját ezúttal a Kovácsi Fenegyerekek különítménye érdemelte ki a Radicsné Veronika által főzött mágikus káposztás csülökkel. Második lett a Zömbik Pecsenye (tejfölös csülök), a harmadik pedig a Lapszéli Margók (csülökpörkölt). Különdíj dukált a Nyertesek csapatnak (csülkös babgulyás).

A Sárvíz Tűzoltó Egyesület a habpartit követően vízpermettel is szolgált
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A kispályás focitornán (I. Sárrét Kupa) négy csapat indult: Balinka-Mecsér, Jenő, Székesfehérvár és Úrhida. A körmérkőzéses rendszerben lebonyolított viadal utolsó mérkőzésén, az Úrhida–Jenő találkozón dőlt el, hogy ki nyeri meg a vándorkupát. A győzelmet végül – pazar támadások közepette – a vendéglátó gárda, Úrhida szerezte meg. A legeredményesebb játékos cím Kéri Patrikot (Székesfehérvár), a legjobb kapus cím Szeiler Gábort (Jenő) illette. A tornán a megyében jól ismert Koszorús István, Koszi bácsi fújta a sípot.

Az országos country és linedance találkozót az Úrhidai Táncimádók szervezték, nagy sikerrel koncertezett a Don Attila Band, Falusi Mariann és Weisz Viktor, valamint Zoltán Erika. Az utcabálon Hutvágner Péter húzta a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában