Frissen Fejérből

2021.08.02. 07:35

Országos elismerésben részesült a VMK helyismereti és digitalizálási csoportja

A könyv­tár helyismereti csoportja a napi munka részeként gyűjti, rendszerezi a megyei tartalmakat, legyen az újságcikk, képeslap vagy egy esemény plakátja. A digitalizált anyagokat az érdeklődők is böngészhetik.

Héjj Vivien

Bognár Zsuzsa, Farkas Edit és Hajdu Hajnalka a szövetség emléklapjával

Fotó: vmk.hu

– A könyvtárosok csendben végzik dolgukat, ritkán kap nyilvánosságot szorgalmuk. Ezért jó, ha az elismerések ezt visszatükrözik – fogalmazott Buriánné Tarró Edit igazgató, utalva a július elején Debrecenben megrendezett XLVIII. Országos Honismereti Akadémia programsorozatára. Az eseményen a Fejér Megyei Hon­ismereti Egyesület javaslatára a Honismereti Szövetség emléklapot adományozott a Vörösmarty Mihály Könyvtár helyismereti és digitalizálási csoportja számára a honismereti mozgalomban végzett értékes munkájáért.

A kutatómunkát is aktívan támogatják

Az elismerés apropóján Farkas Edit helyismereti könyvtárossal beszélgettünk a háttérben folyó napi munkákról, a helyi értékek megőrzéséről. – Mi megyei hatókörű városi könyvtár vagyunk, ezért az egyik alapvető feladatunk, hogy minden Fejér megyével kapcsolatos információt, dokumentumot gyűjtsünk, ez jellemzően a helyismereti és digitalizálási csoport feladata – kezdte Farkas Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár helyismereti könyvtárosa. – Minden napot úgy kezdünk, hogy a könyvtár által megrendelt időszaki kiadványokat, napilapokat, folyóiratokat átnézzük, kifigyeljük a megyei tartalmakat, és ezeket a számítógépes rendszerünkbe rögzítjük. Különlegesség, hogy a könyvtár más részlegeiben is megtalálható könyvek, illetve folyóiratok, időszaki kiadványok mellett nálunk vannak úgynevezett kisnyomtatványok. Ilyenek például a plakátok, meghívók, szórólapok, képeslapok. A helyismereti csoportnál elérhető kézikönyvtár jellegű könyvanyag alapvetően helyben használható, ám ezekből is vannak kölcsönözhető példányok a könyvtár többi részlegében.

Bognár Zsuzsa, Farkas Edit és Hajdu Hajnalka a szövetség emléklapjával
Fotó: vmk.hu

– Ha valaki bejön hozzánk, az általában szakdolgozatot, házi dolgozatot ír, de olyanra is volt példa, amikor egy helytörténeti kutató várostörténettel kapcsolatos anyagot kért tőlünk. Egyes intézmények a több évtizedes évforduló kapcsán kerestek meg minket, olyankor minden olyan cikket, sajtómegjelenést összegyűjtöttünk nekik, amely az adott iskoláról, művelődési házról szólt. Azt mondanám, hogy leginkább a megye és a város történetével kapcsolatos kutatómunkát támogatjuk.

A napi digitalizálási munka részeként a könyvtár által leselejtezett folyóiratok helyismereti tartalmait szkennelik, digitális lapkivágatokat készítenek. Könyveket, plakátokat, időszaki kiadványokat, mikrofilmeket archiválnak. A könyvtár helyismereti csoportjának honlapján digitalizált dokumentumok, képeslapok, emellett elektronikus tananyagok, virtuális kiállítások is találhatók.

– Nagyon fontos, hogy felismerjük a jelen és a múlt értékeit egyaránt. A helyi rendezvények plakátjai ugyanúgy a gyűjtemény részét képezik, mint azok a választási szórólapok, amelyeket a postaládákba dobnak. Lehet, hogy azokat, amiket napjainkban gyűjtünk, sokan nem tartják fontosnak, de 10, 20, 30 év múlva igenis értéke lesz, mint ahogy például a 40 évvel ezelőtti gyűjteménydaraboknak is vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában