feladat és pénzkeresés

2021.08.05. 17:30

Fejér megyei diákok a munka világában

A pénz is jól jön, izgalmas betekinteni a felnőttek komoly világába „élesben”, s valami hasznosat tenni sem utolsó szempont. A szünidei diákmunka rendszereken átívelőn működik.

Zsohár Melinda

A munkaerőpiaci program keretében az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények támogatást igényelhetnek a 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok foglalkoztatásához

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A mai középiskolások informatikai képzettsége magas szintű – ebben valamennyi polgármester egyetért. Tudnak hasznos munkát végezni a hivatalban is. A munkaerőpiaci program keretében az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények a július 1. és augusztus 31. közötti időszakra támogatást igényelhetnek a 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok foglalkoztatásához az önkormányzatnál, illetve a fenntartásában álló intézményben is. A program keretében napi hat óra a munkaidő, tájékoztatott a Fejér Megyei Kormányhivatal Bicskei Járási Hivatalának foglalkoztatási osztálya.

– Hatodik éve foglalkoztatunk diákokat, idén júliusban és augusztusban öt-öt középiskolás fiatalt. Dolgoznak a hivatalban, a könyvtárban, a művelődési házban és az uszodában – természetesen érzékeny adatokba nem tekinthetnek bele. Reméljük, az itt megforduló diákok közül visszatérnek majd a jövő közalkalmazottaiként, köztisztviselőiként a nyári munka pozitív élményei nyomán. A fiatalnak vagy megtetszik a hivatali munka, vagy messzire szalad tőle – mondja Bálint Istvánné bicskei polgármester. Édesanyaként is fontosnak tartja a szemléletformálást: a tizenévesek megismerik a felnőttmunka világát, a közigazgatás belső működését, a felelősségvállalást és az önálló pénzkeresés sikerélményét. Bicskén nem foglalkoztatnak kinti munkára diákokat, de a városi tanuszodába kerülő fiatalok választhatják, hogy a külső környezet szépítésében, rendezésében is közreműködnek a benti feladatok mellett.

– Kevesebben jelentkeznek az utóbbi években, mint korábban diákmunkára, idén mindössze két fiútestvér jött hozzánk, ebből a családból rendszeresen dolgoznak nálunk. Egyikük középiskolás, másikuk a felsőoktatásban tanul – számol be Tóth Erika alcsútdobozi polgármester a községi helyzetről. Itt kifejezetten szabadtéri munkákra fogadják a fiatalokat, utcák, parkok rendezéséhez. Van egy kedves története a diákmunkával kapcsolatban: a négy középiskolai évében rendszeresen visszatért egy fiú nyári munkára a polgármesteri hivatalba, elégedettek voltak vele. Jelenleg nem kaphat államilag támogatott bérezésű diákmunkát, mert nem iskolarendszerű képzésben részesül, de nem maradt el! Az önkormányzat részmunkaidőben foglalkoztatja, így pénzt is keres, s tanul is. Jelentkezett, be­érett a diákmunka gyümölcse – mondja Tóth Erika.

A munkaerőpiaci program keretében az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények támogatást igényelhetnek a 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok foglalkoztatásához
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A diák munkások fizetése jogszabályban meghatározott, az önkormányzat az államtól megkapja a támogatást e célra. A havi munkabér szakképzettséget igénylő munkakör esetében bruttó 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylő munkakörben pedig 125 550 forint.

– Magam is szívesen emlékszem, amikor édesapám elvitt nyáron a munkahelyére, a szári fűrésztelepre, nagyon izgalmas volt. Ugyanazt a vagdalt húst kaptuk mi is, mint a felnőttek, a számban érzem az ízét – idézi Huszárovics Antal csabdi polgármester személyes élményeit. Ha jelentkeznek fiatalok dolgozni a hivatalba, „nem állnak ellen”, mondja. Idén két lány dolgozik náluk, segítőkészek, érdeklődőek, s főként megkönnyítik az ügyintézők dolgát. Irattározás, katalogizálás, adatrögzítés a számítógépen – értenek a mai diákok ezekhez a dolgokhoz. S láthatják a napi életét egy falu hivatalának; tegnap volt harminc hivatalos telefon, s leg­alább húsz ügyfél Csabdin.

Mányon több diák dolgozna, de keveseknek felel meg a jogszabályi kötöttség, mondja Ugron Zoltán polgármester. Nehezebb egyeztetni nekik a teljes hónapos elfoglaltságot elejétől végéig, ez a tapasztalata. Most két fiatalt vettek fel, a könyvtárban segítenek rendezkedni, más években is hívtak ide diákokat, kölcsönös megelégedésre. Korábban volt, hogy a falugazdacsoporttal végeztek utcatakarítást, kertészkedtek. Kicsit minden év más.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában