Frissen Fejérből

2021.08.11. 08:00

Átláthatatlan helyzet Dunaújvárosban: kinek fizessék a díjat?

Teljesen áttekinthetetlen már a távhőszolgáltatási helyzet, mert hiába ad ki újabb és újabb tájékoztatást Dunaújváros és a DVG Zrt., egyre nagyobb a bizonytalanság. A „leváltott” távhőcég, a DVCSH pedig általában cáfolja az előzőek állításait.

DH-FMH

Most még következmény nélkül lehet „játszani” a számlákkal, de mi lesz télen?

Fotó: Máthé Daniella

A fogyasztók fő dilemmáját az adja, hogy amíg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-t (DVG) jelölte ki távhőszolgáltatói működési engedélyesnek (az engedély véglegessé válásáig), addig a DVCSH jogszabályokra, törvényszéki határozatra hivatkozva állítja, a fogyasztói díjak őt illetik, mivel továbbra is ő biztosítja a szolgáltatást.

A történet és az indulatok múlt héten szerdán fordultak komolyabbra: ekkor a DVG az Energiahivatal határozatára hivatkozva bement a Dózsa György úti II-es hőközpontba. Másnap az önkormányzat közölte, a DVG a tulajdonába vette a DVCSH-tól a távhő- rendszert, és jegyzői birtokvédelmi intézkedést is kért, mivel állítólag a DVCSH és az Energott, mint a hőközponti épület tulajdonosa ebben nem működött közre.

A DVCSH szerint azonban az Energiahivatal határozata önkényes birtokbavételre nem jogosíthatja fel a DVG-t. A jogsértő magatartást bizonyítva közzétette azt a levelet, amiben a DVG augusztus 5-re kérte a hőközpontban lévő távhőszolgáltatói eszközök birtokba vételét, viszont egy nappal előbb jelent meg, és – állítása szerint – kifúrta a zárat a bejutáshoz. A DVCSH kiemeli, hogy a Székesfehérvári Törvényszék határozatában foglaltakra hivatkozva jogosult a távhőszolgáltató eszközök birtoklására, használatára.

Ezzel szemben az önkormányzat azt közli, hiába szolgáltat a DVCSH, ha nincs működési engedélye. Később az önkormányzat ­platformjain már úgy írták, a DVG át is vette a szolgáltatást. Medgyesi Miklós önkormányzati szóvivő elmondta, a DVG a távhőszolgáltatóktól vásárolja a hőt, a távhőtermelőknek pedig azzal kell szerződniük, aki az engedélyes szolgáltató. Hozzátette, új szerződés kiküldésére, aláírására nincs szükség, mert az adatok a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően átkerülnek az új szolgáltatóhoz.

Most még következmény nélkül lehet „játszani” a számlákkal, de mi lesz télen?
Fotó: Máthé Daniella

Az ügy még mindig nem került egyenesbe, mivel a DVCSH múlt pénteken több pontból álló tájékoztatót adott ki és az aktuális havi számlákat is kiküldte. A társaság azt mondja, hogy a valós szolgáltatást nyújtó személyében változás nem történt, ennek megfelelően a fogyasztás díja is a DVCSH-t ­illeti. Szerinte a valós tevékenység gyakorlása, a távhőszolgáltatás helyett propagandát folytat a DVG, hogy a polgármester politikai ambíciói és saját társasága jogosulatlan anyagi előnyökhöz jusson, mert egyébiránt pénzügyi helyzete már az év vé­géig való fennmaradását is kétségbe vonja. Állítja, hogy az Energiahivatal kijelölő határozata már csak annak okán sem marad érvényben, mert kijelölni szolgáltatásra csak engedélyest lehet, a DVG azonban soha nem volt az.

Mindeközben a DVG azt javasolja a dunaújvárosiaknak, hogy ne fizessenek be június 30. utánra vonatkozó távhőszámlát a DVCSH-nak.

Kedden délután aztán a DVCSH kiadott egy rendkívül hosszú közleményt, melyben azt állítják, hogy a DVG Zrt. dunaújvárosi távhőszolgáltatással kapcsolatosan tett közleményei nem felelnek meg a valóságnak. Sem a távfűtés és használati melegvíz-szolgáltatást biztosító személyét illetően, sem a folyamatos szolgáltatással kibocsátott díjak megfizetése tekintetében. A DVG Zrt. valós szándéka – közleményük szerint – a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. és városban végzett szolgáltatásai lehetetlenítése, akadályozása.

Megismétlik: A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal kijelölő határozata már csak annak okán sem végrehajtható és marad érvényben, mert kijelölni szolgáltatásra csak engedélyest lehet, a DVG Zrt. azonban soha nem volt az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában