Tárgyaltak

2021.08.03. 07:30

Akadályozó tényezők Velencén

Betontömbök előtt tanakodó, tanácstalanul telefonálgató emberekkel találkozhatott az, aki hétfőn ellátogatott Velencén az Evezős úton lévő lezárásokhoz.

S. Töttő Rita

Feszült volt a helyzet hétfőn délelőtt a velencei önkormányzat által lezárt Evezős út előtt, ahol épp az EFOTT fesztivált építő teherautó szeretett volna keresztülhaladni. Valószínűleg a hétfő délutánra szervezett EFOTT–önkormányzat tárgyalás sem volt feszültségektől mentes, amelynek eredménye keddre, mára várható. Egyelőre alternatív útvonalat – egy családi házas övezeten, strandon át vezetőt – vehetett igénybe a fesztiválos tehergépjármű. A helyszínre magunk is ellátogattunk, hogy lássuk, milyen fennakadásokat okoz a kialakult helyzet – itt találkoztunk az érintett felekkel

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Sukorón megrendezendő fesztivál miatt ideiglenes forgalmirend-változást vezetett be Velence, de nemcsak a rendezvény idejére, hanem már augusztus 2-ától: lezárták az Evezős út területét – közvetlenül az Ország út torkolata után mintegy 100 méterrel. Továbbá kitiltották a látogatókat szállító autóbuszokat – kivéve a Volánbusz menetrend szerinti járatait –, a Tópart utca, Széchenyi út, a Tábor utca és a Szabolcsi úti aluljáró teljes területén, a Béke utcában.

„Komoly” figyelemfelhívás
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A hétfő reggeli forgalom már szembesülhetett is a változásokkal. Az Evezős úton nem tudott áthaladni a fesztiválváros építésére igyekvő tehergépjármű, de a javasolt kerülőutat sem vehette igénybe súlykorlátozások miatt. Így gyakorlatilag sakk-matt helyzet alakult ki – a közterület-felügyelő telefonhívását követően érkezett a helyszínre Gerhard Ákos polgármester, aki engedélyt adott arra, hogy az Északi strand nagykapuját nyissák meg a teherautó előtt, s azon keresztül érhesse el célját. A Hírlapnak a városvezető elmondta: gesztusértékű volt részéről ez az engedély, annak reményében, hogy az aznapi – akkor még előttük álló – tárgyalások az EFOTT szervezőivel eredményt hoznak. Elmondta azt is: voltak korábbi egyeztetések, például az EFOTT felajánlása volt, hogy a kápolnásnyéki vasútállomáson állhatnának meg a fesztiválbuszok Velence helyett. Hozzátette: az önkormányzati választások előtti felmérésből számára az derült ki, hogy a „csendes többség” kisebb, minőségi rendezvényekre vágyna, vagyis az EFOTT-ra nem. „Ez volt a választási ígéretünk is: Velencén nem lesz EFOTT – legalábbis azokkal a feltételekkel, mint korábban” – fogalmazott Gerhard Ákos hétfőn a helyszínen. Bár ez az ígéret arra nem vonatkozott, hogy az oda vezető utat is le kell zárni.

Betonfal állta útját a Velencén közlekedőknek
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Sokakban felmerült: mi lesz akkor, ha egyszer egy baleset miatt leterelik a forgalmat az M7-ről, vagy mi történik azokkal a civil autókkal, amelyeknek sofőrjei az ezen az úton megközelíthető evezőspályára viszik a gyerekeiket? Vagy hogy akkor miért kellett már jóval korábban bevezetni a lezárást, mint ahogy elindul az EFOTT? A „csendes többséggel” pedig a polgármester valószínűleg a közösségi oldalon kialakult hatalmas felháborodásra utalt, amellyel a város döntését bírálták sokan. A hétfői tárgyalások eredményéről egyelőre csak annyit tudni: valamiféle szerződés körvonalazódik a két fél között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában