Frissen Fejérből

2021.08.17. 13:00

A színjátszás összeköt bennünket – Véget ért a IV. Kárpát-medencei színjátszó tábor

Véget ért a IV. Kárpát-medencei színjátszó tábor: 22 fiatal érkezett Fehérvárra, akik a korábbi szertartásjátékokból összeállított Visszatekintő játékot adták elő a Bartók téren.

Héjj Vivien

Értékeket hoztak Fehérvárra, értékeket visznek magukkal

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség szervezésében zajlott a negyedik Kárpát-medencei színjátszó tábor, külhoni iskolások részvételével.

A táborzáró ünnepségre a városháza dísztermében került sor. Cser-Palkovics András beszédében a részt vevő diákokhoz szólt.

– Amit csináltatok az előző években, és amit most csináltatok, az nem szól másról, mint a leghitelesebb helyen megidézni a történelmet. Ez értékeket hordoz magában, és üzen vele a mának is, a jövőnek is – fogalmazott a polgármester.

Értékeket hoztak Fehérvárra, értékeket visznek magukkal
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Rétvári Bence parlamenti államtitkár beszédében a magyar kultúra fontosságát hangsúlyozta.

– Ha egy nemzet nem fordít időt és energiát arra, hogy a saját nemzeti kultúráját megvédje, megerősítse, mindig megújítsa, minél többekhez eljuttassa, akkor előbb-utóbb az a nemzet másoknak a befolyása alá kerül – mondta Rétvári.

Vargha Tamás államtitkár hangsúlyozta, Székesfehérvár életében fontos szerepe van a színjátszás hagyományának, hiszen ebben a városban Petőfi Sándor és Laborfalvi Róza is színpadra lépett. Hozzátette, a tábor egyik legfontosabb üzenete, hogy egy közösség vagyunk, összeköt bennünket a magyarságunk, a magyar kultúra, a magyar színjátszás, a múltunk, a történelmünk.

Rétvári Bence államtitkár búcsúztatta a táborozókat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Egy kisebbfajta csoda, ami itt, a koronázóvárosban történik – fogalmazott Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. Kiemelte, a negyedik alkalommal megrendezett táborról kimondhatjuk, hogy hagyományt teremtett.

A Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János a tábor kapcsán a szertartásjátékok egy fontos gondolatát idézte: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában