Frissen Fejérből

2021.08.11. 07:10

A férfiak lesznek az 1Úton Nemzetközi Zarándokhétvége főszerepében

Ezen a hétvégén indul az 1Úton Nemzetközi Zarándokhétvége, melyet ez alkalommal a család felelős férfi tagjaiért ajánlanak fel a résztvevők. Az országos szinten is jelentős zarándoklatból Fejér is kiveszi a részét, négy útvonal kitartó vándoraihoz lehet csatlakozni a hét végén, szinte bárhol.

Palocsai Jenő

A zarándoklat távlatából láthatóbbá válik, mennyi csoda és öröm van életünkben

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A Mária Út Egyesület és az önkéntesek szolgálata minden követ megmozgat, hogy megmutassák az erre nyitottabbaknak a zarándoklásban rejlő ajándékokat, lehetőséget biztosítsanak minden érdeklődőnek, hogy elindulhasson saját útján.

Ferenc pápa útmutatásainak megfelelően a Mária Út Egyesület is csatlakozott a Szent József-évhez, ezért ezt a zarándoklatot kifejezetten a férfiak családban betöltött szerepének megerősödéséért teljesítik.

Az előttünk álló hétvégén, azaz augusztus 14-én és 15-én lesznek zarándoklatok Felvidéken, Délvidéken, Ausztriában, Erdélyben és persze hazánkban is. A szervezők arra is figyelnek, hogy legyenek bababarát szakaszok és persze olyan útvonalak is, amelyek csodás tájakon, erősebb fizikai kihívással vezetik a zarándokokat az úton.

A Mária Út Egyesület közleménye szerint a sok-sok zarándoklat igazi jelképe lehet az elmúlt időszakot követő újrakezdésnek. Mint egy szekér kerekének küllői, úgy közelítenek ezek a zarándoklatok a napot záró szentmise helyszínek felé, a “csapágy” felé, és úgy közelítenek a zarándokok egymás felé és Isten felé is. Az 1Úton zarándoknap valódi közösségteremtő rendezvény, hiszen aki nem tud részt venni a zarándoknapon, imaszándékot küldhet a zarándokokkal. Azok, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt nem tudnak részt venni, rádión és a közösségi médián is becsatlakozhatnak, hiszen a Mária Rádió többször fog ezen a két napon élőben jelentkezni az egyes szakaszok történéseivel.

A zarándoklat távlatából láthatóbbá válik, mennyi csoda és öröm van életünkben
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Galgócziné Szabó Zsófia, az esemény koordinátora úgy fogalmazott: - Eme zarándoklatok lelki programja úgy van összeállítva, hogy a résztvevők próbáljanak jobban ránézni a saját családjuk férfitagjaira. Próbálják meg fellelni, különösen az elmúlt időszak fényében, azokat az ajándékokat, illetve azokat a szeretetjeleket, amiben értéket tudnak találni. A zarándoklat egy mentálhigiénés program is, hiszen a legtöbb zarándok azért megy el a kiválasztott útra, hogy kicsit elszakadjon otthonról, picit el tudjon nézni a mindennapi problémák mellett. Így láthatóbbá válik, hogy a sok rossz mellett mennyi gyönyörű és szerethető dolog van, akár egy párkapcsolatban vagy éppen egy gyermek-szülő kapcsolatban.

Az előttünk álló hétvégét tehát azokért az apákért, nagyapákért, dédpapákért, nevelő apákért, nagybácsikért, fiútestvérekért áldozzák, akik szeretettel viseltetnek családjuk iránt. Az 1uton.mariaut.hu honlapon minden részlet megtalálható, így azt is megtudhatjuk, hogy a Mór-Csókakő-Bodajk irányban haladó, Grüll Józsefné által koordinált Szent Kereszt Zarándoklat nehezített terepen zajlik és a zárómisét Mórocz Tamás atya tartja majd. A gyülekezés szombaton 14:15-kor lesz, a Móri Szent Kereszt Plébánia templomban, ahonnan délután fél háromkor indulnak a résztvevők a Mária-kegyhelyre.

A Csatka-Bodajk zarándoklat a Szentkúttól indul reggel hétkor és Súr, Nagyveleg, valamint Balinka érintésével jut el a bodajki zarándokhelyhez. Itt reggel hétkor vágnak neki a zarándokok, Wéningerné Éva irányítása mellett a 28 kilométeres távnak.

Radnóné Erzsike a felelőse a Dunaújváros és Kulcs közötti, illetve a viszonylag rövidebbnek számító Adony-Kulcs zarándoklatnak is. Előbbi Dunaújvárosból, az Óvárosi római katolikus templomtól indul szombaton reggel fél nyolckor és a kulcsi Arany János utcai keresztig tart. A megközelítőleg 12 kilométeres program végén szerény agapéval egybekötött beszélgetés lesz az év eddigi küzdelmeiről, a családok által megélt nehézségekről, a világ testi és lelki egészségéről. Az Adony-Kulcs szakasz csupán hét kilométer és a Czigler tó partjáról indul szombaton 9 órakor.

A honlapon szöveggel és piktogramokkal is jelölik, hogy melyik út nehéz, melyik akadálymentesített, de még azt is, hogy kerékpárral vagy éppen lóháton teljesíthető-e az adott táv?

Koordinátorok:

Grüll Józsefné

telefonszám: +36 06 30 498 9427

e-mail cím: [email protected]

Wéningerné Éva

Tel:06-20/431-2302

e-mail cím: [email protected]

Radnóné Erzsike

Telefonszám:+36 20 581 9483

e-mail cím: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában