Frissen Fejérből

2021.07.18. 07:45

Ünnepi koszorúzás a Zichy-ligetben

Az első világháborúban harcoló Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezredre emlékeztek pénteken.

Szücs Zsuzska

Méltón hajtottak fejet honvédeink előtt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepség nyitásaként Nagy Lajos, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke emlékezett hős katonáink tetteire, hogy küzdelmeik soha ne merülhessenek feledésbe.

– Elődeink hősies tettei, helytállása, kitartása, példamutatása irányt szab nekünk – hangzottak az elismerő szavak. Az ezred teljes egészében végigharcolta az első világháborút. Minden frontot megjártak. Csatákat vívtak a Kárpátokban, a betörő orosz csapatok ellen és az olasz fronton. Több ízben elveszítették fegyvereiket, az emberveszteség is hatalmas volt. Az ezred leghíresebb parancsnoka, Sipos Gyula ezredes a háború végén sikeresen hazavezette csapatát Székesfehérvárra. A város – erényeinek elismeréseként – 1918-ban díszpolgárrá avatta őt.

Méltón hajtottak fejet honvédeink előtt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Krajczáros Alapítvány Ecsettel a békéért című gyűjteménye Pocsai Julianna festőművész városunk háziezredének hajdani laktanyáját megörökítő alkotásával bővült. Ezzel a művész is hozzájárult a nagy háború iránti emlékezetet fenntartó kiállításhoz. A résztvevők a méltó tiszteletadás jegyében koszorúzással és néma főhajtással emlékeztek városunk hős katonáira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában