Frissen Fejérből

2021.07.05. 07:20

Színes rajzok díszíthetik a szelektív kukákat Fehérváron

A tudatos gondolkodás és a környezetvédelem jegyében indított rajzpályázatot a Smartbin csapata. A zsűri több tucat beérkezett pályaműből választotta ki azt a tizenkilencet, amelyek matrica formájában később városszerte megjelennek majd a Smartbin kukákon.

Héjj Vivien

A beérkezett rajzok közül a zsűri hatot kiemelt díjazásban részesített Fotó: Molnár Artúr/ÖKK

Fotó: ART

A Smartbin környezetvédelmi verseny egy olyan, fehérvári fiatalok által indított kezdeményezés, amelynek fő célja, hogy bemutassa a fiatal korosztály számára a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos életmód fontosságát. A verseny során szelektív hulladékgyűjtő edényeket helyeznek ki a város különböző pontjaira, ezekbe kell a résztvevőknek beledobniuk a belevaló szemetet, miközben mindezt egy fénykép formájában dokumentálják. Azért, hogy a Smartbin kukák színesebbek, fiatalosabbak, figyelemfelkeltőbbek legyenek, az önkormányzat és a projektet kezdeményező csapat szelektív hulladékgyűjtési témában hirdetett rajzpályázatot iskolások és iskolás csapatok részére.

A beérkezett rajzok közül a zsűri hatot kiemelt díjazásban részesített Fotó: Molnár Artúr/ÖKK

A pályázat népszerűségét hűen tükrözi, hogy több tucat alkotást küldtek be a fehérvári diákok. A rajzokat Cser-Palkovics András polgármester, Györök Orsolya főkertész, Hamvasi Mercédesz, a Közművelődési és Civil Kapcsolatok Irodájának vezetője, Lantay Attila főépítész, valamint a Smartbin megálmodói: Zolta Szabolcs, Magda Tivadar és Nádi Zsombor értékelték, és egyúttal eldöntötték azt is, mely alkotások kerülhetnek ki a kukákra. A pályázat kapcsán a polgármester elmondta, a legfigyelemfelhívóbb, legszínesebb és legkifejezőbb rajzokat díjazzák: a kukák felmatricázásával az a hosszú távú céljuk, hogy edukálják és környezettudatosabbá tegyék a fehérváriakat. A számos szép és színvonalas munka közül tizenkilencet tartott a zsűri arra érdemesnek, hogy kikerüljenek a szemetesekre, ezek közül hat alkotás kiemelt díjazásban is részesült. A kiválasztott rajzok a város négy helyszínén – a Bregyóban, a Haleszban, a Koronás parkban, valamint a Piac téren – kihelyezett huszonhét kukát díszítik majd.

Kiemelt díjazásban részesült a Vörösmarty Mihály Általános Iskola 1. osztályos csapata, melynek tagjai: Bokor Lili, Bóka- Nagy Gergő, Bujka-Tarnai Barnabás és Német Oszkár, valamint a 7. osztályos Kiss Roxána.

A Talentum Református Általános Iskolából a 3. osztályos Kun Petra és Feczkó Zorka, a Széna Téri Általános Iskola 6-7. osztályos tanulóiból álló csapat, melynek tagjai: Kobra Tünde, Porvázsnyik Laura, Porvázsnyik Sáron, Róna Kitta, továbbá a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 10. osztályos tanulói, Kosárszky Boglárka és Körmendy Katalin. Az ünnepélyes díjátadót a tervek szerint szeptember első hetében tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában