Frissen Fejérből

2021.07.08. 17:00

Százéves időutazás a körösztösi lakodalom

Volt egyszer egy Körösztösi lakodalom, melyet a település civil szervezetei terveztek és rendeztek. Mire minden elkészült az 1920-as éveket idéző rendezvénnyel kapcsolatban, jött a covid. Ennek ellenére megtartották, de csak most ünnepelhettek igazán.

Palocsai Jenő

Fotó: Rideg Ferenc

A Sárkeresztesért Egyesület igyekszik elérni azokat a fiatalokat, akik a település múltjáról nem sokat tudnak, hogy megismertethessék velük a régi Keresztest. Így került szóba az egyesület vezetésében, sok más rendezvényük mellett, a Körösztösi lakodalom is.

Fotó: Rideg Ferenc

Gyovai Lászlótól tudjuk, hogy a településükön egy sajátos forgatókönyv szerint zajlottak az ilyen ünnepek az 1920-30-as években. Az egyesület elnöke elmondta: – Azt a kort vettük alapul és annak megfelelően szerveztük meg még tavaly év elején. Olyan táncok és énekek voltak a tervben, amik kifejezetten Sárkeresztesre, illetve annak közvetlen környezetére volt jellemző száz évvel ezelőtt.

Fotó: Rideg Ferenc

Márciusban kezdték a szervezést, de a covid akkor úgy döntött, hogy nem lesz belőle lakodalom. Később több dátumot is kitűztek, míg végül szeptemberben, igaz csökkentett tartalommal, de megcsinálták a Körösztösi lakodalmat, még ha szabad térben is.

Mint megtudtuk az ötletgazda a Tieger házaspár volt és az ötlet nyomán megszületett a nagy terv. A sok szereplő, köztük a menyasszony és a vőlegény, kapott feladatot bőven, de a helyi tiszteletes, Brunner Vilmos is benne volt a régi értékek felidézésében, így nem csak lányos és fiús ház volt, hanem valódi templomi esketés is. A Figurázó Néptánccsoport ropta a muzsika ütemére, miközben az Ó-Borbála Hagyományőrző Csoport kórusa énekelt korabeli dalokat. Sokan a nézők között is felöltötték a népviseletet, úgyhogy igazi időutazás volt.

Fotó: Rideg Ferenc

- Már akkor eldöntöttük, hogy szervezünk egy záró eseményt. Az egyesület vezetősége megígérte a résztvevőknek, a szereplőknek, hogy a saját és a támogatóink költségére tartunk egy olyan hálaestet, ahol mindenki a vendégünk, kifejezve ezzel is köszönetünket és megbecsülésünket a fáradságos munkájukért, mondta Gyovai.

Fotó: Rideg Ferenc

A nemrégiben tartott eseményen a kétszáz fős lakodalmat szervezők 100 főt láttak vendégül a focipálya mellett, az árnyas fákkal védett ligetben. Mindenki kapott emlékül egy pendrive-ot melyen megtalálhatók a lagzi képei Rideg Ferencnek köszönhetően és a nagy ünnepről készült kisfilm is, melyet Igari Balázs jegyez. A záróbulin éppúgy a Tilinkó zenekar muzsikált, mint ez esküvőn, és bár most nem volt senkin népviselet, az ének és a tánc így sem maradt el.

Fotó: Rideg Ferenc

Az esemény egyik fő támogatója és motorja Sárempek Tibor volt, aki Gyovai szavai szerint erőn felül teljesített, ezért hálából az egyesület egy lézerrel készült képet ajándékozott a kiemelt támogatónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában