pallos

2021.07.14. 11:30

Ismeretlenek rongáltak az Országzászló téren

Az elkövető az emlékmű kimagasló eszmei értékét figyelmen kívül hagyva gyalázta meg nemzeti összetartozásunk jelképét.

Szücs Zsuzska

Törekednek a mielőbbi helyreállításra

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kedden derült fény a 2018-ban átadott Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékmű bronzpallosának megrongálására. A II. Mátyás király-féle koronázókard másolatának pengéjét vandálok görbítették meg, feltehetőleg legfeljebb egy nappal korábban, ugyanis a kárt az ominózus napig senki nem jelentette. A káresetet Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társ­elnöke észlelte a rendszeres Országzászló-igazítás során, aki lapunkat is tájékoztatta a történésekről. A városgondnokság és a polgármester – az Országzászló Védnöki Testület tiszteletbeli elnöke – értesítése mellett a rendőrségi feljelentést is megtették. A tett helyszínén térfigyelő kamera üzemel, remélik, így felelősségre vonható az elkövető. A kár mértékének felmérését az alkotók, Láposi Gabriella és Bíró Csaba teszik meg. Remélhetőleg nagyobb beavatkozás nélkül megvalósítható lesz a pallos helyreállítása.

Törekednek a mielőbbi helyreállításra
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A július 20-i Hétvezér Esték újranyitását éppen az Országzászló téren, az emlékmű homlokterében rendezik meg. A sajnálatos események nem befolyásolják a rendezvényt, a szervezők remélik, a károk helyreállítása – a szűkös határ­idő ellenére – befejeződik a nyitónapra. A Nemzeti Hadsereg megalakulásának és zászló­szentelésének 102. évfordulóján Szöőr Anna és Dévai Nagy Kamilla közös előadása méltó indítása lesz az előadás-sorozatnak. Az Országzászló Védnöki Testület a város vezetésével közreműködve törekszik a lehető leghamarabb helyreállítani az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában