Frissen Fejérből

2021.07.24. 15:30

Hamarosan költözik a móri piac

Jelentősen megváltozik az előttünk álló másfél évben a belváros összképe, ám addig az eddig megszokott élet is átalakul, hiszen a piacnak el kell költöznie ahhoz, hogy a helyén új piac és vásárcsarnok születhessen.

Palocsai Jenő

Szeptember 6-án a piacon lévő kereskedőknek el kell hagyniuk megszokott helyüket, teljesen megújul a terület

Fotó: Stock

Pénteken reggel nyolckor tartotta Mór város képviselő-testülete legutóbbi ülését. Az összesen öt napirendi pontot kivétel nélkül elfogadta a hét megjelent képviselő. Az első napirendi pont arról szólt, hogy szeptember elsejétől a közbeszerzési eljárások lezárásának megfelelően az eddigi szolgáltató, a Volánbusz, befejezi a tevékenységét Móron, augusztus 31-én. A képviselő testület a veszprémi M-Bussal Kft-vel kötött szerződést, akinek viszonylag kevés ideje van a felkészülésre, de a város vezetése bízik abban, hogy gördülékeny lesz az átmenet. Az már most biztos, hogy a tavalyi évben kialakított menetrend nem változik csak a szolgáltató.

Fenyves Péter polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta: – Bízunk abban, hogy megfelelő telephellyel és az elvárt minőségben, illetve a közbeszerzési anyagban bemutatott eszközökkel, kulturált módon fogja a cég nyújtani a szolgáltatást. Nagy izgalommal várjuk a váltást, hiszen ez egy nagyon fontos közszolgáltatás és ritka, hogy nem állami cég, hanem magánvállalkozó végzi.

A polgármester hozzátette: – Bízom abban, hogy egyre többen veszik majd igénybe a helyi járatot. A korábbi szolgáltató jelezte, hogy húsz-harminc százalékos csökkenés van a helyijárat igénybevétele tekintetében, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatnak egyre többe kerül ez a szolgáltatás, ugyanakkor az állam hozzájárul a nyugdíjasok ingyenes, illetve a diákok kedvezményes utazásához, ami valamelyest csökkenti ezt a terhet. Újdonság az is, hogy az önkormányzat 500 forintot ad a tanulóbérletenként, a szociális csomag terhére. Mint megtudtuk, a támogatás nem jár, hanem azt igényelni kell és ha valamennyi kedvezmény összeadódik, szinte ingyen utazhatnak a diákok.

Szeptember 6-án a piacon lévő kereskedőknek el kell hagyniuk megszokott helyüket, teljesen megújul a terület
Fotó: Stock

A belterületi utak felújításáról is döntött a testület. Minden évben kiválasztanak egy-egy lakóterületi utcát, ahol el tudják végezni a teljes rekonstrukciót. Általában azokat választják ki erre, ahol van teherbírás-elégtelenség vagy vízelvezetési probléma, esetleg járdaépítési igény is. A korábbi években a Vörösmarty és a Futár utca újult meg, most az Orgona utca következik, ahol a lakók nagyon régóta várják ezt a felújítást.

– Van még 10-12 ilyen utca ebben a városban, de mi igyekszünk szép sorban, mind a 8 képviselői körzetben egy-egy komolyabb fejlesztést elindítani. A sorrend kialakítása mögött sok tényező áll de bárhogyan alakul is a sorrend, az már most biztos, hogy mindenképpen lesz egy utolsó utca, mondta Fenyves, aki szerint a többszintes lakások környezetében található utakkal már alapvető probléma nincsen, inkább csak néhány kiigazításra szorul egyik-másik, különösen a panelházas részeken.

A képviselőtestület törekszik arra, hogy olyan közterületek szülessenek újjá, amelyek nem főforgalmi- és nem gyűjtőutak, hanem lakóutak. Ahol lehet, ott kiemelt szegélyes, városias módon oldják meg, ahol nem engedik ezt a viszonyok, ott marad a régiesebb utcakép.

Szavaztak a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermének ügyében is. Az 1990-ben épült csarnokra olyan munkálatok várnak, mint az ablak és külső szigetelés, a fűtéskorszerűsítés vagy éppen a légtechnika beépítés.

Napirendi pont volt a mezőgazdasági besorolású, külső zártkerti területek infrastrukturális lehetőségeivel kapcsolatos pályázat is.

– Már közel 60 millió forintot költöttünk a külterületi utak mart aszfalt történő a stabilizálására. Az E.ON-nal jó az együttműködés, így sor kerül a villamos hálózat kiépítésére. Egyre több telektulajdonos költözik ki a zártkerti területekre, viszont az infrastruktúra még nem olyan mértékű. Több mint tíz éve szigorú szabály van arra, hogy csak földkábellel lehet villamos hálózatot építeni, ezért az E.ON-nal mindig meg kell egyezni a kivitelezésről. A jelenleg érvényes villamos törvény szerint 25 méter földkábel, illetve 50 méter légkábel az, amit a villamosipari szolgáltató a saját fejlesztési terhére ad.

Fenyves Péter elmondta: – Nekünk csak az az egy kötelezettségük van, garanciát kell vállalni arra, hogy a tulajdonosok rá fognak kötni a kiépített rendszerre. Aki mégsem köt rá, annak a telkére az önkormányzat rájegyezteti ezt a költséget a földhivatalban. A kábelvég tehát minden ingatlanon ott lesz, ahová eljut az áram, legyen az a Kecske-hegyen, a Vén-hegyen vagy éppen a Csókakői dűlőben.

A polgármestertől megtudtuk, hogy nagy a nyomás az önkormányzaton annak érdekében, hogy a felsorolt területeket belterületté nyilvánítsák, ám ez szinte lehetetlen mert az országos rendezési terv tiltja ezt, elsősorban a történelmi borvidék védelme érdekében.

A piac, illetve a városközpont fejlesztésének utolsó, egyben legnagyobb mozzanata is a napirendi pontos között szerepelt. A kivitelezőt kiválasztotta a testület, így szeptember 6-án a piacon lévő kereskedőknek el kell hagyni megszokott helyüket, mert elbontják az összes épületet. Előtte a város előkészíti a piac új, ideiglenes helyszínét, mely az autóbusz pályaudvar mellett, a kórházkerítés és a sínpár közötti területen lesz. Fenyves szerint a piac áthelyezés egyfajta gordiuszi csomó, hiszen a belvárosban leginkább csak a pénteki piacnapon van igazi élet. Bíznak abban, hogy elfogadják a vevők és az eladók az új helyet. Muszáj lesz hozzászokni, ugyanis szeptembertől számítva 18 hónapon át zajlik majd a városrehabilitáció utolsó, legnagyobb fejlesztése.

A tervek szerint lesz egy épített belső tér, fiatalok háza, vásárcsarnok, piac, új kereskedelmi tömb üzletekkel, irodákkal, később akár lakásokkal. Ez egy 3,2 milliárd forintos fejlesztés, aminek részeként 85 gépkocsi tud majd a föld alatt parkolni a Zöld Város Projektnek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában