Frissen Fejérből

2021.07.26. 11:30

Betyáros nap volt Csákberényben

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Csákberényi Betyárnapot a tavaly elhunyt Czaniga Mihály emlékére ajánlották, aki korábbi csikósként többször is ült a berényi verseny zsűrijében.

Borsányi Bea

A bemutatók sorában az egyik leglátványosabb a dámalovaglás volt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szombat reggel elsőként a főzőverseny résztvevői vették birtokba a Merán parkban a teret, s mire délben megérkeztek a falubeliek a megnyitóra, már el is készült a sok finomság: az induló nyolc csapat kondérjában többek között olyan ételek főttek, mint a gyöngytyúkpörkölt vagy a csülökkel füstös zúzapörkölt. El is fogyott minden az utolsó falatig a polgármester köszöntőszavait követő közös ebéden, dacára annak, hogy egyik csapat sem éppen a dietetikusok által a nyári nagy melegben javasolt könnyű fogással készült. Aki időben érkezett és némi szerencséje is volt, talált még üres asztalt a művelődési ház oldalában felállított nagy sátor alatt, ahonnan aztán figyelemmel kísérhette a délutáni programot is, miközben hideg sört vagy üdítőt kortyolgatott.

A délután természetesen ezúttal is a lovak és a lovasok jegyében telt, ám a bemutatók és a versenyek előtt fellépett a szomszédos Csókakő Barkócaberkenye néptánccsoportja. Ezután már a lovak is megjelentek a művelődési ház mellett körbekerített téren. Az igen nagy létszámú és lelkes közönség először Csordás Ákos, a Komáromi Lovasszínház művészének lovas, zenés műsorát élvezhette, majd dámalovaglás következett a Koltai Team előadásában. Ahogy telt a délután, úgy lett a program egyre inkább „szakmai”. Hamza Viktória két lóval, egy pónival és egy kutyával mutatta meg, mit lehet elérni szabadidomítással, majd jöttek a klasszikus hortobágyi öltözetet viselő csikósok, akik ló nélkül és lóval is bemutatták tudásukat, felkészültségüket.

A bemutatók sorában az egyik leglátványosabb a dámalovaglás volt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A régi világban a csikósok a puszták arisztokratái voltak, mert a ló számított a legtisztább és a legértékesebb haszonállatnak, és bánni is igencsak tudni kellett vele! A legrangosabb és legmódosabb pásztorok a hortobágyi csikósok voltak, akiket anyagilag is jobban megbecsültek tudásuk és tapasztalataik miatt – ezt hivatott kifejezni a tájra amúgy nem jellemző, kézzel festett, drága indigókék ing, míg kalapjukra a szokásos árvalányhaj helyett darutollat tűztek, ami szintén drágább volt.

 

A csikósokat Vécsei Bende­gúz szamárbemutatója kö­vette, amiből kiderült, a makacsnak tartott állatot is kiválóan lehet idomítani. A meleg késő délutánra sem enyhült, de addigra a hangulat már kellőképpen felfokozott volt, ami jó alapot teremtett a szombati nap hátralévő zenés programjaihoz és az utcabálhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában