Frissen Fejérből

2021.07.29. 08:30

Belterületi munkálatok Válon – A megyében elsőként emeltek sárgacsíkos zebra-oszlopot

A község belterületén megújult utat avatták fel, a 8111-es számú út a 811-esbe fut bele, jelentős forgalmat bonyolítva. A Balaton és a Velencei-tó felé is sokan járnak erre, de a helyieknek a legfontosabb a biztonságos és kényelmes közlekedés.

Zsohár Melinda

Molnár, Tessely és Bechtold vágta át a szalagot

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Vajda János szobornál tartottak rövid útátadót, természetesen a közlekedés zavartalansága mellett. Az útrekonstrukció alatt sebességcsökkentéssel segítették a kivitelezőket, ám ahogy mondani szokták: nem állt meg az élet. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő tájékoztatott arról, hogy Vál legnagyobb pályázati beruházását hajtották végre 294 millió forint értékben az utóbbi években. A Magyar Falu Program keretén belül történt a most befejezett útrekonstrukció, a hét korábbi pályázaton pedig 103 millió forintot nyertek, összegezte a képviselő. Az építésianyag-hiány jelentkezett az Euroaszfalt Kft-nél, illetve alvállalkozójuk, a Hazai Építő Kft. tapasztalata szerint, ám megoldották a helyzetet, nem csúsztak a határidővel.

Molnár, Tessely és Bechtold vágta át a szalagot
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Két helyütt helyeztek el új gyalogátkelőhelyet a falu központjában, egymástól 200 méternyi távolságban, a legnagyobb gyalogosforgalmú szakaszokon. Itt helyezték forgalomba Fejér megyében elsőként a külsőre sajnos nem tetszetős, ám biztonsági szempontból ideális sárgacsíkos lámpaoszlopokat.

Napi 3 ezer gépjármű halad át a község főútján a két irányból, az autósok távolról már látják a kapuszerű építményt a zebra mellett, erős világítótesttel éjjel-nappal. A beruházó Magyar Közútépítő Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója, Molnár István az adatokról beszámolván elmondta: a 2,8 kilométernyi hosszúságú út rekonstrukciójánál figyelembe vették a 2003-as szennyvízcsatorna-építéskor végrehajtott egyéb építéseket. A kapubejárókat megóvták, megtisztították a vízelvezető árkokat, leterítettek 780 köbméter aszfaltot, kihelyeztek ötven új KRESZ-táblát, s Tabajd felől a váli bejáratnál forgalomcsillapító szigetet építettek az úttestbe.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bechtold Tamás polgármester hozzáfűzte: a fejlődés záloga az utak, járdák minősége – a váli emberek a közterületek és közintézmények állapotán is lemérhetik, jó gazda-e az önkormányzat. A polgármesteri hivatal előtt 41 méter hosszan 3,25 méter széles térkövezett parkolót építettek ki az útrekonstrukcióval egybekötve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában