Frissen Fejérből

2021.07.05. 11:30

A szolgáltató által tervezetten és csőtörés miatt is volt vízhiány Gárdonyban

Amint a napokban beszámoltunk róla, Csárádi László, egy 63 lakásos társasház közös képviselője értesítette lapunkat arról, hogy június végén, a legnagyobb kánikulában hat napig nem volt ivóvíz a lakásokban. A DRV Zrt. akkor nem szolgált se palackos vízzel, se lajtos kocsival, de még csak magyarázattal sem – mondták.

FMH

Részleges és szakaszos vízhiány volt Gárdonyban, az érintettek nem elégedettek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Gárdonyban jelenleg zajlik a Bóné Kálmán út rekonstrukciója (aszfaltozás, parkolók, vízelvezető árkok kialakítása), ennek keretében a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szakemberei, ahol szükséges, cserélik a vezetékeket, idomokat, bilincseket – tudtuk meg Lakatos Edina sajtószóvivőtől.

A várható vízhiányokat mindig meghirdeti a szolgáltató

A szolgáltató a 25. és 26. hétre meghirdette a részleges, szakaszos vízhiányt az ütemezett munkálatokkal érintett területre. A földmunkát a beruházással megbízott vállalkozó végzi. A feltárási munkálatok során a felszínre került bekötéseknél a korrodált bekötőfejcsavarok eltörtek, az előre nem várható hibákat kollégáik rendkívüli munkavégzés keretében hárították el. A kizárás nagyobb területet érintett, mint ahogyan az az ütemezésben és a közzétett vízhiány- értesítőben szerepelt, így a Szabadság utcában lévő, szóban forgó társasház is bekerült a vízhiánnyal érintett útszakaszba. A Bóné utcát érintő, tervezett munkálatokat a társaság június 21-25. között végezte. A munkálatok alatt június 21-23. között, valamint 25-én tervezetten 2-3 alkalommal 1-2 órás vízhiány volt az érintett területen szakaszosan.

Részleges és szakaszos vízhiány volt Gárdonyban, az érintettek nem elégedettek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezenkívül csőtörés miatt nem tervezett, rendkívüli munkavégzés keretében hibaelhárítást végeztek június 21-én 15 és 17.30 óra, június 24-én 13.30 és 17.30 óra és június 25-én 10 és 14 óra között, ami ugyancsak érintette a társasházat is. A tervezett munkálatok és a csőtörések következtében a fent felsorolt időszakokban sajnos több alkalommal is előfordult néhány órás vízhiány, amely azonban egyetlen esetben sem érte el azt a jogszabályban rögzített időtartamot, amelyet meghaladóan a szolgáltató köteles szükségvízellátásról gondoskodni. – A rekonstrukció részeként még hátralévő, tervezett munkálatokat egyelőre anyaghiány miatt felfüggesztette társaságunk, ám amint folytatható a munkavégzés, a várható vízhiányokat az érintett területekre meg fogjuk hirdetni, és a felhasználóknak igény esetén tartályos ivóvízellátást biztosítunk. A munkálatokkal várhatóan július folyamán végeznek a szakemberek, addig is tisztelettel kérjük az érintett lakosság megértését és türelmét – tette hozzá a sajtószóvivő.

A minőséggel is gond van

A közös képviselő a lakók felháborodása mellett azt is megjegyezte, hogy sajnos többször előfordul, hogy a szolgáltatott ivóvíz rozsdás, mocskos. A DRV Zrt. a vízminőségi gondokkal kapcsolatban az alábbiakat közölte: a Velencei-tó környéki települések vízellátását az Ercsi kútsor biztosítja. A kútsoron kitermelt ivóvíz az átlagosnál magasabb koncentrációban tartalmaz vasat és mangánt. Vízkezelő technológia nincs kiépítve. A technológia hiányának következtében a kitermelt víz vas- és mangántartalma kiülepedik a távvezetékben, és azon keresztül az elosztóhálózatban. A jelenség kezelésére a rendszer mechanikai tisztítását, a hálózat öblítését szakembereik folyamatosan végzik. Jól lehet, az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendelet szerint a víz a vas- és mangántartalom és a zavarosság okán kifogásolt, azonban az iható kategóriába esik, annak ellenére, hogy az érzékszervi tulajdonságai nem megfelelők. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a nagy nyári melegben előfordulnak-e jellemzően vízellátási gondok.

- Vizsgálataink szerint egy átlagos nyári naphoz képest akár 40 százalékos többletvízigény is jelentkezik a forró időjárás hatására, ugyanakkor, amennyiben nem következik be váratlan, rendkívüli üzemzavar, úgy a vízellátás a DRV Zrt. működési területén biztosított – hangsúlyozta Lakatos Edina. – Társaságunknál rendelkezésre állnak a víziközmű-rendszerek teljesítőképessége, valamint a napi vízigények figyelembevételével készült vízkorlátozási tervek. Ha a rendelkezésre álló kapacitás nem szolgálná ki az igényeket, a szolgáltató javaslatára az illetékes önkormányzat jegyzője életbe léptetheti a vízkorlátozási tervet, mindaddig, amíg a vízfelhasználás korlátozására okot adó tényezők meg nem szűnnek.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-tudatos-takarekos-vizhasznalat-mindannyiunk-kozos-felelossege-5068481/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában