mindennek megvan a helye

2021.07.01. 15:30

A szökőkút nem uszoda, ne fürödjünk benne!

Még a nyár közepénél sem tartunk, de már kétszer adta ki Müller Cecília országos tisztifőorvos a harmadfokú hőségriadót Magyarország területére.

feol.hu

Az elmúlt időszak időjárása új értelmet adott a pokoli hőség kifejezésnek. Szerencsére a szerda este érkező hidegfront hatására megindult egy erős légmozgás, a levegő is kicsit lehűlt, ellenben a nap ugyanolyan szikrázóan süt, mint eddig. Bárányfelhőknek nyomát sem látni. A kánikula minden bizonnyal végig kíséri az egész nyarunkat, így meg kell találnunk azokat a megoldásokat, amikkel a legkönnyebben tudjuk átvészelni. A hőségriadók alkalmával számtalan helyen osztanak vizet a napsütés szempontjából legkritikusabb órákban, valamint rengeteg klimatizált helyiséget tudunk igénybe venni „mentsvár” gyanánt, ha már nem bírjuk tovább elviselni a forróságot. Mindezek mellett még a strandok és az uszodák tudják elviselhetőbbé tenni a tikkasztó időjárást számunkra.

Nem medence!

A felsoroltakon túl úgy érezhetjük, sokkal könnyebb, ha nemes egyszerűséggel, megmártózunk egy szökőkútban. Ez senki számára sem lehet meglepő, bizonyára mindenki látott már gyereket, vagy akár felnőttet, aki nem elégedett meg a csobogók látványával, hanem inkább bele-, vagy átgázolt rajta (kialakítástól függően). Azonban ebben az esetben is érvényben van a mindent a szemnek, semmit a kéznek.

A szökőkutak vízminősége ugyan nem sokban tér el egy úszómedencéjétől, azonban az utóbbival ellentétben, magasabb koncentrációban használják a szükséges vegyszereket az algásodás elkerülése érdekében. Mondanunk sem kell tehát, hogy ivásra is alkalmatlan! A vállalkozó szelleműek, egy-egy felfrissülés után allergiás reakciót tapasztalhatnak a bőrükön, kiütés formájában. Ennek ellenére egyáltalán nem tanácsos benne pancsolnunk!

Ami nem jut el a kukáig

A másik kritikus pont a szökőkutak kapcsán a szemetelés. A Városgondnokság gépészeti csoportvezetője, Dzsaja Lajos megdöbbentő információkkal szolgált erről a sarkalatos kérdésről is. Napi szinten találnak cigi csikket, pelenkát, egy szendvics jóízű elfogyasztása után visszamaradt csomagoló anyagot, női alsóneműt. Ezek mellett örökös probléma a kavics dobálása is, amit valaki, valamiért szórakoztatónak találhat, de ki kell ábrándítsuk olvasóinkat, nem az, főleg nem akkor, ha ezektől a szennyeződésektől kell mentesíteni az adott köztéri látványosságot.

Dzsaja Lajostól azt is megtudtuk, hogy kettő kivételével rendben üzemel mindegyik szökőkút a megyeszékhelyen. A Varkocs György szobránál, illetve a Vörösmarty Színház és a Hotel Magyar Király között elhelyezkedő is működni fog nemsokára, a tervek szerint, napokon belül cserélik a vezérlésüket, ami után újra „munkába tudnak állni”.

Ez is érdekelheti:

https://www.feol.hu/idojaras/helyi-idojaras/az-idei-lehet-a-legmelegebb-nyarunk-a-szamok-magukert-beszelnek-5046779/

https://www.feol.hu/allatvilag/kutyameleg-lesz-a-nyaron-igy-ovjuk-meg-kedvenceinket-hogy-ne-tortenjen-baj-5011726/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-tudatos-takarekos-vizhasznalat-mindannyiunk-kozos-felelossege-5068481/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában