megemelkedett a riasztások száma

2021.07.15. 17:30

A szén-monoxid-mérgezés nyáron is létező veszély

Az elmúlt időszakban, a nagy hőségben megemelkedett a szén-monoxid miatti riasztások száma az egész ország területén, köztük megyénkben is. Ennek okáról érdeklődött most lapunk a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, ahol Rabóczki Zsolt tűzoltó százados ismertette a fontosabb tudnivalókat.

Déri Brenda

Az elmúlt időszakban igencsak megnőtt a szén-monoxid miatti riasztások száma. Ennek okairól érdeklődtünk a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, ahol Rabóczki Zsolt tűzoltó százados ismertette a legfontosabb tudnivalókat. Kiemelte, sokan a fűtési szezonhoz kötik a mérgező gáz kialakulását, azonban ez egy téves feltevés, ugyanis több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. Mint megtudtuk, az első félévben harminc alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esetekhez a megyében a tűzoltókat.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fejér megyében a tűzoltókat az első félévben harminc alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez. Szerencsére azokban a háztartásokban, ahol volt szén-monoxid-érzékelő, nem történt tragédia és senki sem sérült meg.

Sokan a fűtési szezonhoz kötik a mérgező gáz kialakulását, azonban ez egy téves feltevés, ugyanis több háztartásban egész évben gázüzemű fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget.

– A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma, aminek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az átfolyós vízmelegítők égéstermékét. Ezáltal légdugó keletkezik, az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és akár másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet – mondta Rabóczki Zsolt, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Mint megtudtuk, az első félévben harminc alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esetekhez a megyében a tűzoltókat.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Éppen ezért kiemelten fontos – tudtuk meg szóvivőtől –, nyáron is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet. Azaz nem elég csupán egy helyre kihelyezni az otthonukban ezeket az érzékel őket, hanem indokolt minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe telepíteni. Éppen ezért a megelőzést tekintve, a szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről és a gázkészülékek biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlásról. Mint megtudtuk, a mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek szintén a lakás levegőjét használják fel. Továbbá arra is kíváncsiak voltunk hogy mi a helyzet a klíma vagy mobil klíma esetében, amely ezeken a meleg napokon szintén rengeteg háztartásban használatban van. Itt szintén kiemelten fontos a gyakori szellőztetés annak elkerülése érdekében, hogy az esetlegesen hibás vízmelegítőnél kialakuló gyilkos gáz távozhasson.

Fejér megyében a tűzoltókat az első félévben harminc alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Továbbá minden olyan épületgépészeti megoldás veszélyes lehet, amely befolyásolja az otthonunkban a levegőáramlást. Éppen ezért épületátalakítás, nyílászáró-csere és az épületgépészet módosítása esetén mindig hívjunk szakembert, és kérjük a működő berendezések felülvizsgálatát! – tette hozzá a szóvivő. Na, de mi történik abban az esetben, ha megszólal a vészjelző? Szellőztetni kell, majd a lakást elhagyni, és rögtön hívni a 112-es telefonszámot, vagyis a tűzoltóságot, ilyen esetekben ők intézkednek.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt. Ilyen készüléket csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában