Frissen Fejérből

2021.06.24. 20:00

Kiállnak a természetvédők a Csóka-hegyért

Nem csitulnak a kedélyek a Csóka-hegyre tervezett vasalt út ügyében. Közel félezer ember írta alá az ezzel kapcsolatos petíciót.

Palocsai Jenő

Védett helyen ívelne át a vasalt út?

Fotó: Horváth Csaba

Mór és Csókakő között a Vértesben egy vállalkozó via ferratát, azaz vasalt utat szeretne építeni, ám a helyi természetvédők, illetve a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány ezt nem támogatja. Féltik a már kialakult, érzékeny sziklagyepeket és a bajszos sármányokat, melyek egyedül itt fészkelnek a megyében.

Az alapítvány április 29-én indított el egy petíciót, melyben bárki tiltakozhatott a vasalt út ellen. Június 15-ig 472-en írták alá hitelesen a felhívást. A legtöbb aláíró budapesti volt, 87 fő, de szorosan követi őket Mór, ahol 74 ember adta a nevét a tiltakozáshoz.

Védett helyen ívelne át a vasalt út?
Fotó: Horváth Csaba

A Völgy-Híd képviseletében Kovács Gergely Károly elmondta:

– Értetlenül állunk azelőtt, hogy egy Natura 2000-es és országosan védett helyszínen hogyan épülhet vasalt út? Az építkezés komoly ellenérzést váltott ki a helyiekből is, ám ennek ellenére az építtető néhány napja ismét sziklákat mozdított ki a helyükről a falon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában