Frissen Fejérből

2021.06.17. 16:48

Tűz volt az arborétumban

S. Töttő Rita

20210617 Interaktív tűzvédelmi foglalkozás iskolásoknak, Erdei Iskola, Pákozdi Pagony, Pákozd. Fotó: pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az erdőtüzek java része az emberi tényezőknek – gondatlanságnak – köszönhető – fogalmazott csütörtökön Sallai László tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a Pákozdi Pagonyban, ahol a Vadex Mezőföldi Zrt. és a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság közösen szerveztek figyelemfelhívó programot az erdőtüzek megelőzése érdekében. A Fejér megyei erdőkben évente 4-500 esetben kell kisebb-nagyobb kiterjedésű tüzeket oltaniuk a tűzoltóknak, pedig a nagy részük egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Az erdőben való viselkedést a gyerekeknek is meg kell tanulniuk, ahogy a tűzmegelőzést vagy akár a segítségkérés módjait is – mutatott rá Majoros Gábor, a Vadex Zrt. vezérigazgatója.

 

Ezért is szólt ez a csütörtöki program főképp a gyerekeknek, akiknek a tűzoltó alezredes és Kálmán Kristóf erdőmérnök mesélt. – Mit tesztek, ha tüzet láttok az erdőben? – tette fel az első, egyszerűnek tűnő kérdést a két szakember, ám hamar kiderült, hogy nem is olyan egyértelmű a válasz: volt, aki vödörrel oltott volna, más vízzel. Persze ritka az, hogy valaki vödörrel vagy nagyobb mennyiségű vízzel menjen az erdőbe kirándulni, így a legfontosabb szabály, hogy értesíteni kell a 112-t. Ezt persze elsősorban felnőtteknek kell, ezért a gyerekek első számú feladata, hogy szóljanak az első felnőttnek a közelben, aki tárcsázza a segélyhívót. A következő nehézség az lehet – derült ki -, hogy meghatározzák a tűz helyszínét. Ez egy erdőben ugyanis nem is olyan egyszerű. Oltani pedig aztán végképp nem egyszerű, de a tűzoltók megmutatták a gyerekeknek, hogyan lehet víz nélkül. Először száraz gallyakat, fákat gyújtottak meg – lám, milyen egyszerűen és gyorsan meggyulladnak! -, majd pedig homokkal fojtották el a feltörő forró lángokat. Persze móka is akadt bőven: tűzoltó slaggal rajzolhattak szivárványt a friss fű fölé, olthatták a parázsló tüzeket, a csendesen égő tűzrakóhelyen pedig mályvacukorkát karamellizáltak a gyerekek. Így könnyebb volt megjegyezni a tűzoltók fontos tanácsait is: „1. Csak a kijelölt tűzrakó helyeken, szélcsendes időszakban gyújthatunk tüzet, például szalonnasütés céljából. A kijelölt tűzrakó helyek jól felismerhetőek, állandó szegéllyel rendelkeznek, környékükön általában padok, asztalok is találhatók. 2. Soha ne hagyjuk a tüzet őrizetlenül! 3. Legyen nálunk két-három liter víz, amivel távozáskor az izzó parazsat eloltjuk. 4. Víz hiányában a tűzrakás helyét földdel fedjük be. 5. Égő cigarettacsikket nem szabad eldobni! 6. Tartsuk be a tűzgyújtási tilalom szabályait! 7. Ha – a kijelölt tűzrakó helyen kívül – tűzesetet észlel, 112-es egységes segélyhívó telefonszámon értesítse a tűzoltókat!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában