Frissen Fejérből

2021.06.01. 11:30

A megújult bodajki Mária-kegyhely újabb ékkővel, zarándokházzal gazdagodott

Június elsején hivatalosan is megnyitja kapuit a Szent Imre Zarándokház. Az érdeklődés már most is jelentős, így a kegyhely látogatói is egyre többen lesznek.

Palocsai Jenő

Legutóbb a Vértesi Esperesi Kerület atyái érkeztek Bodajkra, megnézték a zarándokházat

Fotó: Mórocz Tamás

A tavaly megújult kegytemplom, mint liturgikus célokra szolgáló közösségi tér, folyamatosan működött a Covid harmadik hullámában is, így minden megszokott alkalommal meg tudták tartani a szentmiséket. A templommal ellentétben a kegyhelyen a kiállító-, illetve közösségi terek, mint például a pince, csak védettségi igazolvánnyal látogathatók, tudtuk meg Mórocz Tamástól. A plébános hozzátette:

– Nagy öröm számunkra, hogy a hívők közösségének újra igényük lett arra, hogy elzarándokoljanak egy másik helyre, hogy ott kapjanak lelki élményt. Sokfelé eljutott a híre, hogy megszépült és új formájában pompázik a kegyhely, és ezt nagyon sokan meg szeretnék nézni, így aztán nap mint nap látunk egyedül vagy éppen családdal érkező zarándokokat.

Mórocz Tamás plébános (képünkön) vezetésével a tizenöt pap bejárta az egész kegyhelyet, valamint a zarándokházat is, közben sokat beszélgettek és persze imádkoztak is.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szent Imre fogadja a vándort

A plébánostól tudjuk, hogy június elsejétől megnyílik a Szent Imre Zarándokház is, mely a régi katolikus iskola épületéből alakult át, méghozzá egy, a Székesfehérvári Egyházmegyével közösen beadott EU-pályázatnak köszönhetően. Jelenleg 56 zarándokot tudnak elszállásolni a megújult szobákban és a kiépített fürdőn túl még egy nagy közösségi tér is a vendégek rendelkezésére áll. Igaz, ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet érkezni, a jelenlegi szabályok szerint, de már most biztos, hogy nagy lesz rá az igény.

– Nagy az érdeklődés, hiszen arra is van lehetőség, hogy a lelkigyakorlatokat igénylőkön túl iskolás csoportok, vagy akár táborozók jöjjenek hozzánk. A szolgáltatások közötti eligazodásban, illetve azok megrendelésében segít a megújult honlapunk, ahol nemcsak a szállást, hanem az összes vallásturisztikai attrakciót be tudjuk mutatni – fogalmazott Mórocz Tamás.

Legutóbb a Vértesi Esperesi Kerület atyái érkeztek Bodajkra, megnézték a zarándokházat
Fotó: Mórocz Tamás

A bodajkikegyhely.hu-n meg lehet szervezni előre bármit, ami szerepel a lehetőségek között, legyen az egy orgonás áhítat, egy körbevezetés vagy éppen egy szentmise.

A zarándokháznak volt már egy kisebb, szűk körű megnyitója, ugyanis a kegyhely vezetése vendégül látta a Vértesi Esperesi Kerület atyáit. A 15 pap bejárta az egész kegyhelyet, így a Szent Imre Zarándokházat is. A vallási vezetők beszélgettek egymással és természetesen nem maradt el a közös imádkozás sem.

Mórocz elmondta: – Az aktív társaink után a papi otthonban élő atyákat hívtuk meg, többek között azt a Molnár Károly atyát, aki 27 évig volt a kegyhely plébánosa.

Ezzel nincs vége a feladatok sorának, ugyanis már most tervezés alatt van egy avatóünnepség. A bodajki kegyhelyen már készülnek a Mór–Bodajk bicikliút átadására. A most épülő, kerékpáros közlekedésre is alkalmas szakasz valójában zarándokút is egyben, és ennek megfelelően szeretnék felavatni, illetve méltó módon megszentelni a bodajkiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában