Frissen Fejérből

2021.06.04. 18:40

Rácalmáson a Fidesz emlékezett meg az Összetartozás napjáról

Rácalmáson a Fidesz emlékezett meg az Összetartozás napjáról az I. világháborús emlékműnél, amit előző napon a bekötőútnál található feszület környékével együtt rendbe is tettek, Czobor Imre alelnök és Pálinkás István elnök közreműködésével.

FMH

Fotó: Pálinkás István

Az ünnepi eseményen felidézték a település polgári, keresztény gyökereit, hiszen az emlékmű egy kőművesmester, Szabó Ernő munkája, amely mindkét világégés áldozatainak állít emléket. Erről Rácalmás község képviselő-testülete 1925. május 23-án határozatot hozott és amelynek költségeire 2468 aranykoronát szavaztak meg.

Fotó: Pálinkás István

A rendszerváltozáskor Rácalmás Nagyközségi Tanács döntött az emlékmű felújításáról 1990-ben. A meglévő mű áttervezésére Szervátiusz Tibort kérték fel, és gyűjtést indítottak a költségek fedezésére.

A mostani emléknapon egy vers hangzott el Rimanóczy Ildikó: Zúgjatok harangok címmel, amit Galináné mondott el, majd pedig az elnök, Pálinkás István egy a Hitel című folyóiratban megjelent írását olvasta fel, amely az emlékműről szól a rácalmási hősi halottakra emlékezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában