Frissen Fejérből

2021.06.29. 12:00

Fejlesztés: kettős átadó a soponyai ökocentrumban

Az ökoturisztikai kerékpáros útvonal harmadik szakaszát, valamint az ökocentrum tetőtéri turistaszállását hétfőn délután adták át a településen. A nemzeti színű szalagot heten vágták át ünnepélyes keretek között, Révész Máriusz kormánybiztos vezetésével.

V. Varga József

A kerékpárosokat Révész Máriusz vezette fel

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A közös átadóünnepséget az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Vadex Mezőföldi Zrt. és a Sárvíz Önkormányzati Település- és Térségfejlesztési Nonprofit Kft. jegyezte.

A program az Aba és Soponya közötti összekötő út és a Sárvíz találkozásánál, a Nádor hídnál vette kezdetét rekkenő hőségben. Beszédek nem hangzottak el, egyből a kerékpárok kiosztása került terítékre, és a menet Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Majoros Gábor, a Vadex Zrt. vezérigazgatójának felvezetésével az új kerékpárút 2,4 kilométeres szakaszán visszaindult a soponyai ökocentrumba.

A kerékpárosokat Révész Máriusz vezette fel
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az átadóünnepség résztvevői a Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ előtt gyülekeztek. A vadászkürtök előbb a felhívás, majd az üdvözlés szignálját játszották.

– Tisztelettel köszöntöm valamennyiüket Vadvízországban a közös átadó- és avatóünnepségen! – a Vadex első embere ezekkel a szavakkal üdvözölte a jelenlévőket, és egyúttal Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének (aki hivatalos külföldi útja miatt nem tudott személyesen részt venni a rendezvényen) gratulációját is tolmácsolta az elkészült turisztikai fejlesztések kapcsán.

Ünnepélyes szalagátvágás a turistaháznál – jobbról Révész Máriusz kormánybiztos
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Magyarország kormánya nagyszabású fejlesztési programot hirdetett meg évekkel ezelőtt a belföldi turizmus fejlesztésének érdekében. Erdőgazdaságunk is kivette a részét ebből a munkából, és a különböző tulajdonosi, pályázati támogatások igénybevétele mellett, jelentős saját anyagi költségkiegészítéssel több helyszínen fejlesztette közjóléti tevékenységét, objektumait – folytatta Majoros Gábor.

Amint elhangzott: a két jelentős turisztikai fejlesztés, melyek összberuházási értéke csaknem 250 millió forint, szervesen kapcsolódik egymáshoz, nagymértékben erősítve a térség turisztikai desztinációját.

– Idefelé jövet megnéztük az új kerékpárutat – végig kerekeztünk rajta –, ami az eddig átadott két bringaút folytatása itt a Sárvíz völgyében – mondta el Révész Máriusz. – Most pedig a soponyai ökocentrumba megérkezve átadjuk a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program révén támogatott, megújított turistaházat, melynek tetőterében 36 új férőhelyet alakítottak ki. A kormánybiztosság erre 45 millió forintot fordított. Újraindulhatnak az erdei iskolák Soponyán is, fantasztikus a környezet, és méltó ez a hely arra, hogy az eddigieknél sokkal többen megismerjék.

– Hazánk kormánya jelentős összegeket fordít az aktív turizmus, az aktív élet lehetőségeinek bővítésére. Munkatársaim összeszámolták, csak júniusban harmincöt átadóünnepségen vettünk részt – ez a soponyai a 36. a sorban. Ha csak a szálláslehetőségeket tekintjük, 2018 óta 98 turistaház, zarándokszálláshely, vízi turisztikai megállóhely fejlesztéséhez adtunk támogatást. Elmondhatjuk, ma már a magyar turistaházak korsze­rűek, versenyképesek. És ilyen a soponyai új szállás is! – tette hozzá a kormánybiztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában