Frissen Fejérből

2021.05.13. 15:20

A tóvárosi méhlegelő – Szándékosan, okkal hagyják kaszálatlanul

Karády Katalin dalát jut eszébe az embernek kicsit átfogalmazva idecitálni, vagyis parafrazeálni: imádom a vadvirágos rétet, hol a kezed kezembe tévedt.

Majer Tamás

Bozai István és Mészáros Attila a méhlegelőt bejelentő tájékoztatón

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron, a Tóvárosban van egy meglehetős impozáns sétány. A városba látogató vendég csak ámulhat, nicsak, ilyen is lehet egy toronyházakkal teli lakónegyed széle! Ráadásul sportpálya, kutyafuttató, szaletli, szabadon használható kültéri sütögető is van a sétány oldalában. No, meg egy vadvirágos rét, ami immár hivatalosan is méhlegelő.

Folytassuk egy adattal Kínából! Ott a virágok beporzási munkáját, 70 százalékban, az emberek csinálják, kézzel, nem a rovarok, nem a méhek. Ezzel az adattal Csete Gábor, a Városgondnokság környezetvédelmi szakmai vezetője rukkolt ki a Tóvárosi sétány mellett létesített méhlegelőt bejelentő szerdai tájékoztatón. Ez nem az első s alighanem nem is az utolsó ilyen rét a városban; a lokálpatriótáknak fontos tudnia, hogy ezek nem magára hagyott területek, szándékosan hagyják a méhlegelőket, vadvirágos réteket a megfelelő időszakban kaszálatlanul. Bozai István városgondnoktól tudjuk, a tóvárosi méhlegelőn legközelebb augusztusban kaszálnak.

Bozai István és Mészáros Attila a méhlegelőt bejelentő tájékoztatón
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Csete Gábor több számot is hozott még: négyezer zöldségfajta és a kétszázötven kultúrnövény beporzása függ a rovaroktól, nos, az ő életterüket, így megmaradásukat segíti egy-egy ilyen méhlegelő. Cser-Palkovics András polgármester szerint jó példája a hazánkban még alapvetően kuriózumnak számító méhlegelő-létesítés a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” jelmondatnak.

Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője a sétányon éppen a napokban zajló 3 és fél millió forintos felújításról szólt pár szót; új murvaborítást kap a terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában