Frissen Fejérből

2021.05.18. 07:15

A hetedik tehetségkonferenciát rendezte a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat hetedik tehetségkonferenciája A tehetség befogadó támogatása címet viselte.

V. Varga József

Fontos a fiatal tehetségek támogatása

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Mile Anikó, a pedagógiai szakszolgálat főigazgatója köszöntőjében az esélyegyenlőség megteremtésének felelősségét, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója megnyitójában a szakemberek hivatástudatának és folyamatos képzésének fontosságát hangsúlyozta.

A hétfői tehetségkonferencia 168 regisztrált résztvevővel zajlott, az online alkalmon az ország minden részéből jelen voltak szakemberek, pedagógusok. A tanácskozás fókuszában a befogadás, a befogadó támogatás szerepelt.

Fontos a fiatal tehetségek támogatása
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

– A tehetséggondozás esetében is alapelv az egyenlő hozzáférés: hogy esélyt, támogatást kapjon minden gyermek, akiben tehetség, ígéret rejlik – fejtette ki Mile Anikó. – Vannak azonban olyan sajátos helyzetek, amelyek átszínezhetik vagy elnyomhatják a tehetség napvilágra kerülését, amelyek akadályozhatják a tehetség felismerését. Ilyen például a hátrányos helyzet, a halmozottan hátrányos helyzet, a fogyatékosság, a sajátos nevelési igény vagy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség. Viszont a tehetség ezekben a populációkban is jelen van – mintegy kettős vagy többszörös különlegességet alkotva.

„Minél nagyobb egy ember tehetsége, annál nagyobb a kockázata, hogy eltéved” – idézte Aldous Huxley-t Török Szabolcs. – Valóban óriási a felelősségünk és a szerepünk abban, hogy a fiatalok, a tehetséges fiatalok – mert mindenki tehetséges valamilyen területén az életének – ne tévedjenek el. A mindennapokban való helytálláshoz pedig a szakemberek folyamatos képzésére van szükség – ajánlotta ezekkel a szavakkal a szakmai konferencia előadásait mindenki figyelmébe.

A tanácskozása délelőtti szakaszában a Nemzeti Színkottás Zenekart (Nesz) Kováriné Bujdosó Lilla gyógypedagógus mint a játék, élmény és tanulás részét mutatta be előadásában. A valódi példaképekről (inspiráló történetek kitartásról, küzdelemről és sikerről) Kádár Annamária pszichológus beszélt. Kis-Jakab Éva gyógypedagógus az autizmus-spektrumzavarok tüneteit, háttereit, a terápia alapjait ismertette. Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológus A tehetség befogadó támogatása című előadásában hangsúlyozta: a tehetség a szokásosnál nagyobb természeti erő, és a gyermekek kibontakozásához tehetségbarát társadalomra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában