Frissen Fejérből

2021.04.09. 09:38

Tagintézménnyé válhat a Bory Jenő Általános Iskola

A tervek szerint a következő tanévtől tagiskolává válik a jelenleg önállóan működő Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat helyi tagintézményei pedig egy helyre költöznek.

Héjj Vivien

Bory Jenő: önálló intézményből tagiskola?

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Tankerületi Központ fenntartásában működő intézmények a tervek szerint több kisebb-nagyobb változáson esnek át a következő, 2021/2022-es tanévtől. A tankerület a fenntartásában működő köznevelési intézményeket érintően átszervezési javaslatot nyújtott be az oktatásért felelős miniszterhez.

A javaslat értelmében a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola – amely jelenleg önálló intézményként működik – megszűnik, és tagintézményként beolvad a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskolába. Ennek értelmében utóbbi intézmény új tagintézménnyel bővül.

Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szintén új tagintézménnyel bővül. A Velencei Dr. Ranschburg Jenő Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola Kollégium és EGYMI anyaintézményévé válik.

A tervezett változások a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálatot is érintik. Jelenleg az intézmény Székesfehérváron három helyszínen érhető el: központi épülete a III. Béla király tér 1. szám alatt található, ott, ahol egykor a Fejér Megyei Művelődési Központ is helyet kapott. A székesfehérvári ügyviteli telephely a Pirosalma utca 1–3. szám alatt működik, míg a Palotai úti telephely a Palotai út 52.-ben található.

Bory Jenő: önálló intézményből tagiskola?
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A benyújtott átszervezési javaslat értelmében a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Székesfehérvári Tagintézménye – Pirosalma utca 1–3. – a III. Béla király tér 1. szám alá költözik. Továbbá a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Székesfehérvári Tagintézményének telephelye – Palotai út 52. – megszűnik, a telephely beolvad a III. Béla király tér 1. szám alá költöző székesfehérvári tagintézménybe, mely a beolvadást követően ellátja a telephely feladatait is. Az egy helyre költözés következményeként a tagintézmény feladatai bővülnek a beolvadó telephely feladataival.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ több olyan, a fenntartásában működő köznevelési intézményt érintő átszervezési javaslatot nyújtott be, mely intézmények Székesfehérvár önkormányzata tulajdonában álló ingatlanokban működnek. Ezen ingatlanok jelenleg a tankerület vagyonkezelésében állnak. A fenntartónak a köznevelési intézmény megszüntetésével, átszervezésével, feladatának megváltoztatásával, nevének megállapításával összefüggő döntése vagy véleménye kialakítása előtt a tulajdonos önkormányzat véleményét is ki kell kérnie. A települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljáró polgármester határozatban rögzítette, hogy a fent említett átszervezési javaslatokat tudomásul veszi.

Lapunk írásban megkereste a Székesfehérvári Tankerületi Központot, hogy megtudjuk, mi áll az átszervezés hátterében.

Megkérdeztük, a Bory Jenő Általános Iskola tagintézménnyé válása milyen változásokat hoz az iskola mindennapi életében. Mindemellett kíváncsiak voltunk arra is, hogy a velencei intézmény tagintézménnyé válása milyen gyakorlati változásokat hoz magával. A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálatot érintően arról érdeklődtünk, miért költözik új telephelyre az intézmény, valamint azt is szerettük volna megtudni, milyen könnyebbséget hozhat a szakszolgálat életébe az, hogy a telephelyek egyazon földrajzi helyen lesznek. Kérdéseinkre írásunk elkészültéig nem érkezett válasz.

Természetesen, ha bővebb információk birtokába kerülünk, cikkünket folytatjuk.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ válasza:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tagintezmennye-valhat-a-bory-jeno-altalanos-iskola-2-4830511/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában