Frissen Fejérből

2021.04.15. 17:16

Elhunyt a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság egykori alosztályvezetője

Hoboth József nyugalmazott rendőr alezredes 94. életévében távozott közülünk.

Feol.hu

Forrás: Facebook

A szomorú hírt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Információs Portálja osztotta meg " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán. Ezt változtatás nélkül közöljük most:

„Elment Józsi bácsi! De igazából nem mentél el, hiszen akik ismernek illetve ismertek továbbra is érzik hogy itt vagy, velünk vagy. Hoboth József rendőr alezredes igazi rendőr. 1948-ban próbarendőrként kezdte rendőri pályafutását őrvezetőként. Folyamatosan tanult és képezte magát így tiszthelyettesből rendőrtiszt lett, hadnagy. 1951-ben Budapestről az egykor Sztálinvárosba került, mint rendőr feladata, parancsa az volt, hogy szervezze meg az épülő város közlekedését. Józsi bácsi alosztályvezető lett a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a Közlekedésrendészeti Osztályon, ezt a feladatot ízig-vérig rendőrként végezte 40 éven keresztül. A rendőrségen vagy a városban olyan kollégát, olyan személyt nem lehet találni, aki ne ismerte volna elhivatottságát, segítő szándékát, emberségét. Mindenkihez volt egy jó szava vagy csak egy szava, ami emberré tette. Mindenki szerette!

A kezdeti években jellegzetessége volt a városnak a motoros rendőr a Hoboth, erről még egy vicc is született. „ Sofőr az utashoz:- Van valami jobbról? –Igen, a Hoboth a motorral.” Oldalkocsis motorral járt a városban, figyelte a közlekedést. Balesetet-megelőzés volt az élete, a Dunaújvárosi Balesetmegelőzési Bizottság alapítója volt, mondhatni Ő teremtette meg a helyi megelőzés alapjait, ezt nyugdíjazásáig (1981) és még azt követően is 10 évig lelkiismeretesen végezte. Nagyon büszke volt arra, amikor nyugdíjas rendőrtisztként a belügyminiszter alezredessé léptette elő. Ez volt rendőri pályája egyik legszebb és legfontosabb eseménye. Egész életében a közlekedésben élt, hiszen 90 éves koráig vezetett balesetmentesen. Majd amikor érezte, ez a forgalom már sok, akkor szögre akasztotta a kulcsot és kijelentette „Elég volt!” Miután aktív tevékenységét befejezte, családja körében teltek nyugdíjas évei, kiemelt szerep jutott hétvégi telkének, ahol aktívan dolgozott és pihent egészen 94 éves korában bekövetkezett haláláig. Igaz –mint azt egy családtagjától megtudtuk -, mindig emlegette, hogy 95 éves koráig szeretne élni, mielőtt végleg megpihen. Felesége, két lánya, unokái és dédunokái, nem utolsó sorban pedig a rendőrség személyi állománya gyászolja.

Józsi bácsi itt hagytad az alapokat, amit elkezdtél folytatjuk. Hogyan tovább, kivel? Veled! Hiszen továbbra is itt vagy velünk, de most már fentről figyeled munkásságunk, a hagyatékod és az égi utakon mégy az oldalkocsis motorral. Egykori kollégáid, vagy ismerősid pedig felkiáltanak: „Nézd! Ott van Hoboth, a motorral!” Sosem felejtünk el téged, Hoboth József r. alezredes úr.”

Nyugodjék békében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában