Frissen Fejérből

2021.04.10. 07:30

Egy nap a rák ellen

Április 10-én immár 29. alkalommal tartják meg a Nemzeti Rákellenes Napot.

Tihanyi Tamás

A Rákellenes Világnap alkalmából a pandémia miatt most más formában zajlanak az események

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Magyarországon 1993. óta április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap, amelynek szervezője a kezdetektől a Magyar Rákellenes Liga. Közleményükben leírják: az idei esemény szomorú apropója a több mint egy éve tartó járványhelyzet, amely komoly nehézségeket okoz az egészségügyi ellátásban. Különösen igaz ez az egészségügyi ellátásra szorulókra, azon belül is a daganatos betegséggel küzdőkre.

A járványt megelőzően a daganatos betegségek egyes típusainál a halálozási arány stabilizálódott, vagy éppen csökkenni kezdett. A daganatos betegek ellátása javult, és egyre több kezelés vált elérhetővé, de a betegek is egyre nagyobb figyelmet fordítottak a megelőzésre és szűrésekre.

A Rákellenes Világnap alkalmából a pandémia miatt most más formában zajlanak az események
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A járvány azonban világszerte súlyosan hátráltatta és hátráltatja ma is a daganatos betegségek felderítését, és megnehezítette, késleltette a kezeléseket.

Egy frissen megjelent tanulmány szerint egy megvizsgált olasz tartományban a 2020-as lezárások alatt közel felére csökkent a rákdiagnózisok száma a korábbi években mértekhez képest. A legnagyobb csökkenést a prosztata-, a hólyag- és a vastagbéldaganatok esetében tapasztalták, de ez sajnos nem azt jelenti, hogy megbetegedések száma ennyivel csökkent volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában