vadásztársaság

2021.03.19. 14:00

Amikor a nyúl viszi a puskát – Drasztikus a helyzet Dél-Fejérben

Amint arról korábban beszámoltunk, a koronavírus-járvány, csak úgy mint sok más réteget, így a vadásztársaságok létét is fenyegeti.

feol.hu

A kukoricára, szőlőre, napraforgóra is előszeretettel rájár a vad

Fotó: Fehér Gábor (Fejér Megyei Hírlap Archív)

A főbb bevételi forrást jelentő külföldi vadászok a járvány miatt nem tudnak hazánkban hódolni szenvedélyüknek, de közel sem ez az egyetlen probléma, amivel szembesülnie kell a Fejér megye déli részén működő Lajoskomáromi Hubertusz Vadász Egyesületnek is. Puskás Zoltán titkárt kérdeztük a jelenlegi helyzetről.

Hangjában tanácstalansággal indult el a beszélgetésünk. Korábbi cikkünkben már pedzegettük, mennyire megviseli őket anyagilag ez az időszak, mostanra azonban a helyzet – mint Zoltán megfogalmazta – tovább fokozódott. Pénzügyileg a megélhetésük határát súrolják, felérték tartalékaikat. Mint ismeretes, területi alapon fenn kell tartani egy vagy akár több hivatásos vadászt, aminek a költsége jelentős anyagi terhet ró a vadásztársaságokra. Sajnálatos módon, annyira drasztikus a helyzet, hogy ezen állásokat nem tudják tovább önerőből finanszírozni. Az állam részéről ugyanakkor a szándék megvan a segítségnyújtásra. Utólagos finanszírozásra az idei évben példul 50%-os bértámogatást lehet igényelni, amit a lajoskomáromi vadásztársaság meg is tett. A tavalyi évben szintén próbált az állam hozzájárulni a kiadások csökkentéséhez, járuléktámogatás formájában.

A vírushelyzetben egyedül a bérvadászok jártak jól az olcsóbb értékesítés miatt, értelemszerűen a vadásztársaságok nem. Pozitívumként a titkár kiemelte, hogy az utóbbi időben nem fordult elő olyan vadgázolás, amely miatt a pénztárcájukba kellett volna nyúlniuk. Ez természetesen nem könnyít a terheken, de legalább nem is súlyosbítja őket.

A tavasz érkeztével azonban újabb nehézségekkel kell megküzdeniük, ez pedig a vadkár. Mint említette, náluk főképp mezőgazdasági vadkárról lehet beszélni. A vadásztársaságoknak kötelező ezeket megfékezniük, ám napjaink nehéz helyzetében erejükön felül kell majd teljesíteniük, hogy tudják venni ezt az akadályt. A legtöbb kárt szarvas, vaddisznó és a mezei nyúl okozza. Az aktív fizikai jelenlét, amivel a leghatékonyabban tudnak majd fellépni ezek ellen, s tagjaiktól is elvárják a segítségnyújtást, valamint számítanak a toleranciájukra is, hogy átvészeljék a súlyos időket. Zoltán azt is megjegyezte, hogy az idei évben fog kialakulni az a helyzet, hogy a gazdáknak már meg kell felelni a törvényi kötelezettségeiknek, miszerint a vadkár elleni fellépés az ő feladatuk is. Ilyen körülmények között kizárólag a gazdák hatható segítségével és összefogással tudják csökkenteni a károkozást, mivel anyagi eszközök híján nem fogják győzni egyedül a munkát.

Puskás Zoltántól továbbá megtudtuk, hogy komoly cselekvésre készteti őket a sertéspestis miatt kialakult helyzet is; 2025-ig a vaddisznó állományt 200 hektár / egyedre kell csökkenteni. A feltérképezés kidolgozása és a mentesítési terv készítése folyamatban van. Egy azonban bizonyos, a vadásztársaságoknak ez a művelet sem lesz sétagalopp.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában