Történtek a megmentésére lépések

2021.03.04. 15:00

A csákberényi hordó „vár a sorára”, csak a spanifer tartja össze

Semmi sem tart örökké, szoktuk mondani, de az ember szíve mégis összeszorul, ha valami megmenthető lenne az enyészettől, de láthatólag semmi sem történik ennek érdekében. Ilyen Csákberényben a Hősök terén álló óriási boroshordó is. Vagy mégsem?

Borsányi Bea

Jelenleg sajnos úgy tűnik, hogy a Hősök terén álló óriási boroshordó menthetetlen

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Arra, hogy mikor került a hordó pontosan a térre, nem emlékeznek a csákberényiek sem, azt viszont tudják, hogy az egyik lakó állította ott fel valamikor még az előző polgármester idején a hatalmas hordót, amelyet Budafokról hozott szétszerelt állapotban. Ennek alapján úgy 15 éve került a Hősök terére.

Annyi azonban bizonyos, hogy mára Csákberény egyik jelképévé vált, amely mintegy jelzi, milyen jellegű településen jár az ember, másrészt az utat is mutatja az Orondi-pincék felé. Nos, a hordó most láthatóan végnapjait járja. Az erősen megvetemedett faépítmény úgy néz ki, mint ami bármelyik pillanatban darabjaira hullhat, vagy végleg elfújhatja a szél. A település egyik közösségi oldalán diskurzus is indult a hordó helyreállításáról. Ott azonban – ahogy az sokszor lenni szokott – az ötletelésen túl konkrétumokig nem jutottak. Történtek-e lépések a hordó megmentése érdekében? – tettük fel a kérdést Vécsei László polgármesternek.

Jelenleg sajnos úgy tűnik, hogy a Hősök terén álló óriási boroshordó menthetetlen
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Természetesen, igen. Megpróbáltuk nagy rakodógéppel visszanyomni, de annyira rossz állapotban van, hogy nem sikerült helyrerántani. Szakember is megnézte – a hordó méretei miatt ide nem kádár, hanem ács kell –, de végül ő is csak annyit tudott csinálni, hogy belül egy spaniferrel összefogta, hogy ne dőljön tovább – válaszolta Vécsei, aki mindezek ellenére még nem adta fel a megoldás megtalálását. Az is egyértelmű, hogy a falu önkormányzatának számos olyan feladata van, amelyek prioritást élveznek a hordóval szemben. Ilyen például a kerékpárút-építés, amely régi terv, de évek óta áll. A projekt most végre közbeszerzési szakaszba jutott, és ha minden jól megy, májusban indulhat a kivitelezés és július végére el is készülhet az aszfaltos út.

A hordó tehát „vár a sorára”. Ha nem sikerül a jelenlegi formájában megmenteni, úgy vélhetően lebontják a korhadt, északi szél által is megnyomott – ezért dől furcsán előre – hordót. Ám a polgármester azt ígéri, Csákberény akkor sem maradhat hordó nélkül. Arra, hogy milyen formában pótolják majd ezt a jelképes darabot, még nincs konkrét elképzelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában