Csatlakozás a Budapest–Balaton úthoz

2021.02.17. 12:00

Turisztikai fejlesztés: Királyok útja Fejérben

Amint már beszámoltunk róla, a Királyok útja kerékpárút Úrhida, Sárszentmihály, Sárkeszi és Nádasdladány településeket köti majd össze. A részletek egyeztetésére a faluvezetők kedden ültek tárgyalóasztalhoz.

V. Varga József

Óber Andrea (b), Kőhegyi László, Törő Gábor, Varga Tünde és Bognár József

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bognár József Úrhida, Óber Andrea Sárszentmihály, Kőhegyi László Sárkeszi és Varga Tünde Nádasdladány polgármestere a megbeszélésre meghívta Törő Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét: lobbizzon annak érdekében, hogy a térség e turisztikai célú fejlesztése mielőbb megvalósuljon. A honatya lapunk kérdésére elmondta: a kerékpárút kialakítását a négy település polgármestere kezdeményezte, és elképzelésük országos támogatottságot kapott.

A térségi jelentőségű kerékpárutakról szóló kormányhatározat a tervezésről (koncepcióterv, engedélyes terv és kiviteli terv), illetve az elkészült tervek hatósági egyeztetéséről rendelkezik. A projekt kapcsán a szóban forgó szakaszra vonatkozó terveket a Fejér Megyei Önkormányzat, valamint az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közösen készítteti el.

Óber Andrea (b), Kőhegyi László, Törő Gábor, Varga Tünde és Bognár József
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A folyamat a véleményezéssel elkezdődött, ezt követi majd a részletes tervezői munka, azután a források felkutatása és csatasorba állítása, s végül a kivitelezés. Mindez hosszabb távon értendő, a 2021–2028-as esztendők feladata lesz – tette hozzá Törő Gábor. Az összesen 15 kilométer hosszúságú Királyok útja kerékpárút a Sárpentelei Parkerdőnél kezdődik (a Székesfehérvár táblától a park­erdőig már van kerékpárút), egyik ága elmegy az Úrhida településtábláig, a másik ága pedig Sárszentmihályon és Sárkeszin (Sárkeszi és Kiskeszi között már megépült a kerékpárút) keresztül Nádasdladány határáig (a Jenő tábláig).

Elhangzott: miután a tervek elkészültek, az önkormányzatok előreláthatóan 2021 első félévétől tudják majd benyújtani a konkrét paramétereket, beruházási költségeket tartalmazó pályázataikat. Úgy tudjuk, hogy – akár közösen, akár településenként – a Magyar falu program és a Versenyképes Magyarország operatív program keretében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában