fűtés

2021.02.16. 12:00

Mégis hatalmas tartozás? – A DVCSH szerint több milliárddal „lóg” az önkormányzat

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere szerint az önkormányzatnak nincs tartozása a DVCSH Kft felé. A szolgáltató viszont több milliárd forint értékű kintlévőségről adott tájékoztatást.

Baráth Eszter

Nem csak a fák, a lakók is nagyon várják már a tavaszt Dunaújvárosban: akkor már biztosan nem kell vacogni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, február első hétvégéjén leállás és akadozás jellemezte a dunaújvárosi távhőszolgáltatást. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft. tájékoztatása szerint a munkálatokra azért ekkor került sor, mert az önkormányzat és intézményei, valamint a lakosság tartozásai miatt korábban nem állt rendelkezésre a kellő összeg. Ezzel kapcsolatban Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere korábban közlemény formájában, majd február 9-én sajtótájékoztatóján azt mondta, az önkormányzatnak sem 60 napon túli, sem azon belüli tartozása nincs a szolgáltató felé.

A DVCSH Kft. ügyvezető igazgatója, Neszmélyi Loránd közleményben reagált a polgármester kijelentésére, mely szerint Pintér nem a valóságnak megfelelő tájékoztatást adott a lakosságnak. A szolgáltató tájékoztatása szerint 2020 februárja és 2021 januárja között az önkormányzattól nem érkezett számottevő befizetés irányukba. A tartozásokra vonatkozó utalásokat csak azután kezdték meg, hogy a DVCSH Kft-től felszólítást kaptak, miszerint az önkormányzat közel 2 milliárd 800 millió forint összegű vitatott és nem vitatott költséggel tartozik a szolgáltatónak.

Nem csak a fák, a lakók is nagyon várják már a tavaszt Dunaújvárosban: akkor már biztosan nem kell vacogni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A DVCSH tájékoztatást adott arról is, hogy bár Pintér február 9-én tett nyilatkozata szerint nincs tartozásuk, ugyanakkor, ennek ellenére, 8-a és 10-e között, mindhárom napon tíz és tizenöt millió forint közötti összeget utalt át az önkormányzat a szolgáltatónak. Így azon a héten több mint 41 millió 200 ezer forint érkezett a DVCSH Kft számlájára az önkormányzat és intézményei, valamint a Vagyonkezelő Zrt. díjtartozására.

Nemcsak az önkormányzat, de a lakossági felhasználók körében is jelentős kintlévőségekről tájékoztat a szolgáltató. Eszerint a lakosságnak ez év január 31-én közel 600 millió forintnyi tartozása volt a DVCSH Kft. felé.

Sikerült elérnünk Dunaújváros polgármesterét, aki szerint a milliárdos tartozás még az előző városvezetésre vonatkozik. Hozzátette, ez az oka, hogy a szolgáltató közleményében vitatott tartozási tételekről beszél. Kérdésünkre, hogy ebben az esetben akkor miért utaltak egy hét alatt több mint 40 millió forintot a DVCSH-nak, a polgármester elmondta: korábban ismeretlen volt számukra ez az összeg. Elmondta azt is, a szolgáltató a hétvégi munkálatokat követően küldött számlákat az önkormányzatnak. Elmondása alapján ezek olyan összegeket tartalmaztak, melyek akkor, hiányzó adatként kerültek elő a DVCSH Kft. könyveléséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában