Egy kicsit legyen „kocka”!

2021.02.27. 07:30

Kinek való az informatika mint iskolai szak? – Vendég Szabolcs válaszol

Legyen informatikus a gyerek? No de elegendő-e, ha otthon szüntelen a gép előtt ül, a billentyűzetet nyomogatja, a dzsojsztikot nyúzza? Vagy jobb vigyázni, mert a való világban nem éppen csak erről szól ez a mesterség?

Majer Tamás

Vendég Szabolcs kedvencei a stratégiai játékok voltak; ma már ritkán játszik Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

– Nagyon nem erről szól – vágta rá Vendég Szabolcs informatikatanár, a Széchenyi István Műszaki Technikum igazgatóhelyettese. – Sokan tévesen gondolják – főleg a szülők –, azt mondják, hogy a gyerek ott ül sokat a gép előtt, neki ez megy. Ez nem erről szól. Manapság a gyerekek YouTube-­videókat néznek, az idősebb korosztály facebookozik, közösségi oldalakat pörget. Játszani szerintem a középiskola végén kezdenek el igazán. Mindez nagyon messze van attól, amit itt tanulhatnak. Ez nem az. Attól még, hogy szeretek autót vezetni, gyorsan menni, még nem biztos, hogy tudok autót szerelni – folytatta.

Nagyon kell a jó logikai gondolkodás

Vendég Szabolcs kérdésre elmondta, saját maga már nagyon ritkán játszik számítógépen, de korábban, főiskolásként szinte minden műfajt kipróbált, a stratégiai játékok voltak a kedvencei. Az iskolában, ahol tanít, az új szabályozás szerint informatika ágazatra jelentkezhetnek, nyerhetnek felvételt a gyerekek. Az ágazaton aztán szoftverfejlesztő és -tesztelő vagy informatikairendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus szakon szerezhetnek képzettséget.

No de kinek való az informatika mint iskolai szak?

– Aki egy kicsit „kocka”. Az mindenképpen szükséges hozzá. Idézőjelben értve a kockát: elhivatottnak kell lennie annak, aki ide jelentkezik, érdekelnie kell, hogyan működik a számítógép! Nem csak nyomogatni és játszani. Nagyon jó logikai gondolkodás is feltétlenül szükséges – fogalmazott. Vendég Szabolcs régi diá­koktól kapott visszajelzés alapján elmondhatta, a náluk végzett tanulók a szakirányú felsőoktatásban is jól boldogulnak, az egyetem elején nagyon „jól megélnek” a Széchenyiben szerzett tudásból. A „jól megélnek” kifejezés az informatikusként állást szerzőkre is igaz; ez jól jövedelmező szakma lehet. Sőt, állandó hiány van informatikusokból a munkaerőpiacon.

Vendég Szabolcs kedvencei a stratégiai játékok voltak; ma már
ritkán játszik
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Persze! Csak tanulni kell hozzá. Az iskolai képzés egy alapot ad. Ez nagyon szerteágazó dolog. Vegyük a programozási részt. Aki itt végez, nem lesz egyből senior programozó, irányító. Nem, legalulról fogja kezdeni, teszteket futtat majd: nézi a programkódot, hibát talál, jelzi, de leg­alább érti, mi az a kódsorozat – mondta Vendég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában