a legfontosabb, hogy élhető maradjon

2021.02.03. 07:35

A helyi munkaerőt növelik Iváncsán

Mint ahogy már megírtuk, a dél-koreai SK Innovation cég körülbelül 680 milliárd forintos beruházást hajt végre magyarországi akkumulátorrészlegében. Új gyáruk Iváncsán fog felépülni, első lépésben 700 ezer négyzetméteren. Molnár Tibor polgármestert kérdeztük a beruházás helyieket is érintő kérdéseiről.

Korondy Tamás

Molnár Tibor (jobbra) szerint környékbeli munkavállalókkal oldják majd meg a munkaerőt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint ismeretes, az M6-os autópálya melletti ipari park hasznosítása hosszú ideje napirendi pont volt a település életében, azt már a 2000-es évek kezdete óta gazdasági és kereskedelmi övezetté nyilvánította az akkori testület. A terület a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. birtokában van, amely 100%-ban a Magyar Állam tulajdona. Molnár Tibor több fontos kérdésre is választ adott, melyek a helyi lakosságot is érdekelhetik.

Felkészült-e Iváncsa infrastrukturálisan erre a fejlesztésre?

– Még nem készültünk fel. Számos olyan fejlesztésnek kell megvalósulni, amely elengedhetetlen egy ekkora cég esetén. Erre az érintett minisztériumoknak az önkormányzat bevonásával kell javaslatot tenni a kormány elé február 15-ig. Értem ezalatt a víz- és csatornahálózat, az utak, járdák, a közösségi közlekedés, a szemétszállítás, a közbiztonság, a közintézmények fejlesztési lehetőségeit.

Kiket terveznek foglalkoztatni az új gyárban?

– A cél, hogy elsősorban helyi, környékbeli, megyén belüli munkavállalókkal oldják meg. Ha munkásszálló építését kérik, akkor azt a település határán kívül, az ipari parkhoz lehető legközelebb kell megoldani, hogy Iváncsát megőrizzük olyannak, amilyen most.

Több ember nagyobb közrendet és közbiztonságot is igényel. Hogyan tervezik ezt megvalósítani?

– Iváncsán jelenleg egy körzeti megbízott teljesít szolgálatot. Tárgyalások folynak arról, hogy már ebben az évben ez két főre növekedjen. Azt azért mindenkinek látnia kell, hogy egy ekkora üzem esetében már indokolt a saját tűzoltóság, egészségügyi ellátás és biztonsági szolgálat is.

Molnár Tibor (jobbra) szerint környékbeli munkavállalókkal oldják majd meg a munkaerőt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A várható infrastrukturális növekedés eredményezhet-e az üzletek, szolgáltatások esetében áremelkedést?

– Azt gondolom, semmi nem indokolja, hogy a nagyobb kereslet áremelkedést generáljon a szolgáltatások vagy akár a boltok esetében. Azonban megfigyelhető, hogy ahol hasonló volumenű beruházás történt az elmúlt időszakban, ott az ingatlanok árai felfele indultak el.

Hova kerül a gyárban felhalmozott veszélyes hulladék?

– Amit itt előállítanak, azt a megrendelő autógyárak felé elszállítják. A gyártás során esetleg keletkező anyagokat a környezetvédelmi szabályok és az EU-s irányelvek szerint kezelik és el is szállítják.

Egy ilyen beruházás biztosan hatalmas zajjal jár majd. Milyen lépéseket tesznek ez ügyben?

– A tárgyalások során ez is fontos kérdés volt. Az ipari park település felőli oldalán már korábban is zajvédő fal építését és erdősáv telepítését kértük.

Nyilvánvalóan megnövekedik az átmenő kamionforgalom a településen.

– Nem gondolnám, hiszen az üzem közvetlenül az autópálya mellett fekszik, a forgalom véleményem szerint az M6-os autópályán fog növekedni. A beruházó éppen az autópálya közelsége miatt választotta a területet.

Mikorra valósul meg a teljes beruházás?

– Azt az információt kaptam, hogy az infrastrukturális fejlesztések után kezdődik a tényleges építés, ez biztosan néhány évet igénybe vesz még. Fontos itt megjegyeznem, hogy a beruházás számomra nem politikát jelent, hanem lehetőséget, amellyel Iváncsán belül olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amikre idáig esélyünk sem volt. Pontosan tudom, hogy egy ekkora vállalat idetelepülésének nem csak pozitív hatásai lesznek. Iváncsa lakosságával szinte megegyező számú ember fog itt dolgozni. Nekünk az a dolgunk, hogy úgy szabályozzuk a települést, hogy megmaradjanak az élhető és biztonságos otthonok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában