Sokan keresik a szakmai képzéseket

2021.02.17. 20:00

A diákok körében népszerű a technikum

Péntekig jelentkezhetnek a nyolcadik osztályos tanulók az általuk kiválasztott középfokú oktatási intézménybe. Gimnázium, szakgimnázium, technikum, vagy szakképző iskola?

Héjj Vivien

2020.05.13. Végzős szerszámkészítő tanulók a szakmai vizsgájukon a Váci Mihály Szakközépiskolában. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bőven van választék a középiskolák tekintetében, a megye számos településén megtalálhatják számításaikat az általános iskola utolsó évfolyamát taposó diákok. Az Oktatási Hivatal szakkeresője szerint csak Fejér megyében 51 intézmény, 55 feladatellátási hely és 298 tanulmányi terület közül válogathat a 14-15 éves korosztály. Az intézmények közel fele – érthető okokból – a megyeszékhelyen található.

Kijelenthetjük, hogy a megfelelő középiskola kiválasztása az első igazi mérföldkő a diákok életében, hiszen sok esetben a kiválasztott középfokú intézményekben már olyan speciális ismeretekre is szert tehetnek a diákok, melyek később a megélhetésük alapját képezik.

A középfokú oktatási rendszert is számos változás érintette az elmúlt években. Jelenleg is választhatóak a négy, illetve öt évfolyamos gimnáziumi képzések. Utóbbiak javarészt az idegen nyelvekre specializálódnak. Emellett a szakgimnáziumi képzések jellemzően – de nem kizárólag – a művészeti területeken nyújtanak lehetőséget arra, hogy az itt tanuló diákok szakmai képzettséget és érettségit is szerezhessenek az öt évfolyamos képzés végén.

Újdonságként jelentek meg a következő tanévre nézve a technikumok, melyek öt vagy hat évfolyamos – utóbbi esetében az oktatás nyelvi előkészítő évfolyammal indul – képzést kínálnak a diákoknak. A technikumi képzési formában tanulhatnak többek között a leendő kozmetikus technikusok, fodrászok, informatikai és szoftverfejlesztő technikusok, cukrász szaktechnikusok, vagy a pénzügy és számvitel iránt érdeklődők. Az itt eltöltött évek szakmai tudás és érettségi birtokában zárulnak.

A szakmai képzéseket egyre több diák keresi Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Akik elkötelezettek a szakmák iránt, és úgy gondolják, nem szeretnének a következő években érettségit szerezni, azok számára a szakképző iskolai és a szakiskolai képzések nyújtanak kibontakozási lehetőséget. Előbbi esetében a képzési idő már csak három év, a megszerezhető végzettségek azonban itt is szerteágazóak: gazda, cukrász, kertész, szakács, pincér, vagy akár hegesztő is lehet azokból a fiatalokból, akik ezt az irányt választják. A szakiskolai képzési forma előkészítő évfolyammal indul, amit aztán további kettő vagy négyéves képzés követ, majd a tanulmányi időszak végén szakmunkás vizsga vár a tanulókra.

Nos, mint láthatjuk, a paletta igazán sokszínű. Megkerestük a megye néhány általános iskoláját, hogy megtudjuk, jellemzően milyen típusú képzéseket részesítenek előnyben a középiskolai tanulmányok előtt álló diákok.

– A diákok viszonylag kis töredéke választja a gimnáziumi képzéseket. A jó tanulók közül sokaknak a technikumi képzés lett szimpatikus, hiszen érettségit is szerezhetnek és a szakmatanulásban is jeleskedhetnek. A szakmák közül az informatika és az azzal összefüggő területek nagyon népszerűek, emellett a pénzügyi, gazdálkodási és ügyviteli területek iránti érdeklődés is kiemelkedő. A kevésbé jó tanuló gyerekek jellemzően a három éves szakmai képzéseket választják. – mondta kérdésünkre Bíróné Berki Ilona, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Tiringer Istvánné, a cecei és az alapi általános iskola igazgatója elmondta, Cecén inkább a technikumok kerültek előtérbe, a diákok ezt jelölték első helyen, ezt a szakmai képzések, majd a gimnáziumi képzések követik a népszerűségi listán. Alapon a szakmai képzéseket választották legtöbben, ezt követik a technikumok és a gimnáziumok.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Strasszerné Farkas Márta, a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója. Mint mondta, a legtöbb diák valamelyik technikumi képzést jelölte első helyen, a gimnáziumi és a szakiskolai képzések egy kicsit háttérbe szorultak, már ami a diákok érdeklődési körét illeti.

A középfokú oktatási intézményekbe február 19-éig jelentkezhetnek a nyolcadik osztályos diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában